Kvarner newsletter / broj 27

Okusi Kvarnera
Šparoge, masline, vino…

U proljetni doživljaj Kvarnera uklapa se i prepoznatljiv okus divljih šparoga, koje – kažu znalci – ovdje imaju poseban tek, ali i intenzivne pozitivne učinke na tijelo. Iako šparoga ima i u drugim dijelovima regije, u Lovranu i na otoku Krku njima u čast pripremaju se i posebne fešte uz koje izvrsno ide gutljaj dobrog vina te masline, kojima je posvećena krčka cesta maslinovog ulja.

Šparogama, maslinovom ulju, ali i drugim gastronomskim delicijama u čast na otoku Krku se održava manifestacija s bogatim programom pod nazivom “Putevima šparoga i zlatnih kapi”. Kao uvod, od 3. do 5. travnja održat će se Mali uskrsni sajam autohtonih hrvatskih proizvoda na kojem će se moći kupiti autohtoni hrvatski poljoprivredni proizvodi i suveniri, sportska oprema za pješačenje i štapovi za hodanje. Trebat će vam!
Naime, na Uskrsni ponedjeljak održat će se tradicionalno pješačenje težačkim i pastirskim stazama u okolici grada Krka. Toga dana svečano će se vođenom šetnjom točno u podne otvoriti šetnica “Putevima zlatnih kapi krčkog blaga”, koja ujedinjuje mnoge krčke adute kao što su maslinovo ulje, pršut, sir, vino, šparoge, a uz to i prekrasan otočki krajolik, u kojem ćete uživati tijekom šetnje. Šetnica je ukupno duga 9,5 kilometara, a na njoj je postavljeno deset edukacijskih tabli koje upoznaju šetače sa svim fazama u proizvodnji vrhunskog maslinovog ulja te s najvažnijim sortama maslina, bilju na maslinarskoj stazi, povijesti maslinarstva itd.

U Lovranu, turističkom središtu u neposrednoj blizini Opatije, od 10. do 25. travnja održat će se Festival šparoga, tijekom kojega će se u lovranskim restoranima i konobama nuditi jela od šparoga. Na polovici trajanja Festivala, u nedjelju 18. travnja, održat će se Fešta od šparoga na kojoj će se, uz zanimljiv glazbeni program (lovranski harmonikaši Kantridersi i istarska grupa Anelidi), pripremiti i fritaja (omlet) od tisuću jaja i 30 kg šparoga. Dakako, za pripremu tako obilne porcije trebat će i posebno posuđe – tava promjera čak dva metra.
Šparoga pripada porodici ljiljana i po ljekovitim je svojstvima poznata već tri tisućljeća. Istraživanja su potvrdila da je bogata vitaminima i mineralima te da stimulira um. Također potiče čišćenje organizma od štetnih tvari, potiče razvoj dobrih bakterija, blagotvorno djeluje na reguliranje visokog krvnog tlaka, bogata je folnom kiselinom... Zahvaljujući tim svojstvima preporučuje se trudnicama. Također je poznata kao afrodizijak. U primorskim krajevima Hrvatske šparoga raste samonikla, a specifično mediteransko podneblje njezin okus čini još boljim i učinke na zdravlje još snažnijim.