Kvarner newsletter / broj 27

Europska destinacija izvrsnosti
Fužine – jedan od pet najprivlačnijih bisera Hrvatske

Jedan od najpoznatijih bisera Gorskog kotara – gradić Fužine, odabran je među pet najboljih hrvatskih destinacija koje se ove godine bore za titulu najprivlačnije Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) i to na temu “Turizam uz vode”.

Od svih hrvatskih kandidata – turističkih destinacija smještenih uz vodu, u utrci za destinaciju izvrsnosti ostalo je još samo pet najboljih, a među njima je i poznati goranski turistički biser – mjesto Fužine. Riječ je o nacionalnom izboru destinacija koje će se ove godine, na temu “Turizam uz vode”, boriti za titulu najbolje Europske destinacije izvrsnosti (EDEN).

Uz Fužine, u utrci za nacionalnog pobjednika ostali su grad Karlovac, potom najstariji hrvatski kraljevski grad Nin, otok Krapanj te najistočniji grad Hrvatske – Ilok.

Fužine se za izbor najboljeg bore jakim argumentima: dvama slikovitim umjetnim jezerima Bajer i Lepenica, koji čine okosnicu razvoja turističke ponude i atrakcija, svakodnevnog života mještana te općenito slike privlačnog zelenog fužinskog krajolika.

Fužine se nalaze u samom srcu Gorskog kotara, na 730 metara nadmorske visine, a njihovoj dostupnosti znatno pridonosi činjenica da su smještene u neposrednoj blizini autoceste Zagreb-Rijeka. Okružuju ih šume i jezera, a zrak je ondje svjež i čist, zbog čega već godinama predstavljaju idealno odredište za bijeg od ljetnih vrućina i turističke vreve. Bistre i nezagađene vode rijeka, potoka i dvaju spomenutih jezera – Bajera i Lepenice, bogate su raznim vrstama riba. Uz kupanje, jezera nude i mogućnosti bavljenja sportovima na vodi – jedrenje, surfanje, ronjenje, vožnju čamcima, kanuima, kajacima, a uređen kraj uz vodu na ruku ide i pješacima te biciklistima. Avanturisti i speleolozi u tom će kraju pronaći niz atraktivnih lokacija, a brojne pogodnosti boravka u prirodi zadovoljit će i manje aktivne turiste.

Uz izrazita klimatska obilježja i prirodne ljepote Fužine se mogu pohvaliti i brojnim kulturnim i povijesnim znamenitostima. Nudi se tamo i izvrstan smještaj u privatnim kućama, apartmanima i pansionima koji, kao i ostali ugostiteljski objekti, nude domaću hranu i izvorne specijalitete.

A ako Fužine posjetite zimi, inače zeleni krajolik prekriven debelim snježnim pokrivačem pruža draž zimske goranske ljepote s mogućnošću skijanja i sanjkanja.

Hoće li Fužine biti proglašene najboljom hrvatskom destinacijom uz vodu, pokazat će se već sredinom travnja kada se očekuje konačna odluka – koja će od navedenih pet destinacija u rujnu ove godine u Bruxellesu predstavljati Hrvatsku među najboljim Europskim destinacijama izvrsnosti. Nagrađeni ili ne, čelnici mjesta i Turističke zajednice Fužina ne skrivaju ponos što su uvršteni među pet najboljih odredišta na vodama jer je, s obzirom na snažnu konkurenciju, i to veliko priznanje.