Kvarner newsletter / broj 2

Delnice
Otvoren Planinarski dom Petehovac

Na vrhu Petehovac ponad grada Delnica sredinom prosinca svečano je otvoren planinarski dom, smješten u središtu skijaško-rekreacijskog centra.

Dom Petehovac nalazi se usred skijaško-rekreacijskog centra, a njegovo je poslovanje nedavno preuzela jedna zagrebačka tvrtka, što je i bio povod svečanog otvorenja. Planinarski dom Petehovac sada posluje u okviru zagrebačke tvrtke SportExperts, dok vanjskim sadržajima tog pansiona kao i skijaškom stazom s vučnicom i dalje upravlja dosadašnji vlasnik, kanadski poduzetnik Dragutin Križaj.
Planinarski dom ima 26 ležajeva, a iz svake se sobe pruža pogled na grad Delnice i okolne planine. Osim smještajnog dijela gostima je na raspolaganju i restoran s oko 100 sjedećih mjesta, u kojem se uz ugodnu vatru otvorenog kamina nudi bogata i raznovrsna gastronomska ponuda, mahom goranski specijaliteti, jela od divljači, žablji kraci, pastrve i slastice od šumskog voća.
Skijalište Petehovac nalazi se na istoimenom vrhu iznad Delnica, na 1024 metra nadmorske visine. Skijalište je od Delnica udaljeno oko pet kilometara.
Na samom vrhu, u neposrednoj blizini hotela, počinje skijaška staza s koje se pruža prekrasan pogled na Delnice i slovenske Alpe. Skijaška staza dugačka je 410 metara, a duljina vučnice je 315 metara. Visinska razlika od pogonskog do zaokretnog dijela je 51 m. Maksimalna brzina je 3,6 sekundi između iskrcavanja skijaša. Najčešća radna brzina je 750 do 800 skijaša na sat. Vučnica je najmodernija s hidrauličnim zatezanjem i noćnom rasvjetom, blagog je uspona i izvrsno prilagođena skijašima početnicima i djeci.