Kvarner newsletter / broj 27

Lokve
Koja je žaba najbrža?

I ovoga proljeća će se u Lokvama – europskoj metropoli žaba – održati Žabarska noć, tradicionalna manifestacija koja slavi žabe i čiji je vrhunac žablje natjecanje u skokovima. Ne uspijete li doći toga dana, i svaki sljedeći bit će pravi – u Lokvama se nalazi u svijetu jedinstven Muzej žaba.

Želite li proniknuti u zanimljiv i nedovoljno poznat svijet žaba, Muzej žaba u Lokvama za to je mjesto bez konkurencije. Tu je vivarij gdje žabe iz naših krajeva žive u okolišu koje oponaša uvjete prirodnog staništa. Ondje također možete vidjeti razvoj žabe od ikre preko punoglavaca do odrasle jedinke, a zanimljivi će vam biti i dokumentarni filmovi te audio i video zapisi o žabama. Ali ne ostaje sve u “domaćim” granicama – u Muzeju žaba vidjet ćete egzotične vrste iz cijelog svijeta, preparirane žabe te umjetnička djela inspirirana njima. No, ovo mjesto vas poziva i na donaciju – imate li bilo kakav predmet s motivom žabe, vaši domaćini bit će vam zahvalni što im pomažete da postignu svoj cilj – stvaranje najveće zbirke predmeta s motivom žaba. U Muzeju žaba izloženi su i prvaci u žabljim skokovima kojima je njihov talent donio slavu i osigurao besmrtnost.

Ovogodišnja, 34. međunarodna Žabarska noć održat će se 24. i 25. travnja, a njezin središnji događaj je natjecanje u žabljim skokovima, koje ima tri kruga, i svake godine u ovaj lijep gorskokotarski kraj privlači sve više gostiju. Razumljivo je to s obzirom na njegovu atraktivnost, jedinstvenost, ali i mnoge zabavne i gastronomske sadržaje. Tradicionalna je i Dječja žabarska noć, koja će se ove godine održati 17. put, a cilj joj je da kod djece i mladih razvija ljubav prema žabama. Sudeći po rezultatima, posve je izvjesno da će se briga o održavanju ove životinjske vrste nastaviti, a turisti će imati sve više razloga da posjete europsku žablju metropolu.