Kvarner newsletter / broj 28

Lovran
Kušajte lovranske trešnje

Ako ste ljubitelji trešanja, u lipnju vam se nudi razlog više za boravak u Lovranu i na cijeloj Opatijskoj rivijeri – posebno ukusne lovranske trešnje. Deseti Dani od trešanja pozivnica su za dolazak, čijem će užitku ovo voće itekako pridonijeti, a ugostitelji će za vam prirediti i ukusne slastice s trešnjama.

Lipanj je u Lovranu, turističkom središtu samo pet kilometara udaljenom od Opatije, već tradicionalno u znaku lovranskih trešanja. Po karakteristikama najsličnije sorti Lambert, lovranske trešnje nadaleko su poznate po sočnosti, bogatom okusu i kvaliteti te se prepoznaju veličinom, bojom i slatkoćom. Stoga ne čudi što mnogi uživaju u njihovom okusu, ali i kolačima kojima one daju poseban tek. Iako je cijeli lipanj u znaku trešanja, vrhunac će biti Fešta od črešanj (lokalni naziv za trešnje) kad možete uživati u svježim plodovima kao i kolačima spravljenim od njih. Fešta će završiti rezanjem savijače od trešanja duge čak deset metara, a gastronomski će događaj popratiti nastup domaćih folklornih društava. Lovranske trešnje i kolači od trešanja bit će sastavni dio ponude ne samo Lovrana nego i cijele Opatijske rivijere.

Od 15. svibnja do 15. lipnja u Galeriji Laurus u Lovranu održava se izložba slika i kipova u drvu pod nazivom “Trešnja”, a izložena djela potpisuje više autora.

One koji pak žele unaprijediti svoje kulinarsko umijeće, šef kuhinje lovranskog Hotel Villa Astra tijekom kulinarske radionice podučit će kako se pripremaju i dekoriraju jela kojima su glavni sastojci gljive lisičarke te lovranske trešnje, a kao uspomenu će sa sobom ponijeti skriptu s receptima i postupkom rada, CD sa slikama te, dakako, sjećanje na ukusne obroke i druženje.