Kvarner newsletter / broj 28

Svibanj u Rabu
Ne propustite slavni Viteški turnir rapskih samostreličara

Počevši od svečane i sadržajno bogate proslave Dana grada Raba, turisti će u tom gradu tijekom svibnja moći doživjeti i druge zanimljive manifestacije, među kojima i slavni Viteški turnir Udruge rapskih samostreličara, radi kojeg svake godine dolazi na tisuće zainteresiranih posjetitelja. Budite i vi dio tog povijesnog spektakla.

Na Dan pobjede 9. svibnja u Rabu se održava veliki spektakl – Viteški turnir rapskih samostreličara, koji u grad samo za tu priliku privuče na tisuće zainteresiranih posjetitelja. Riječ je o jedinstvenoj i impresivnoj manifestaciji koja barem na jedan dan oživljava povijest i veliku pobjedu Rabljana iz XI. stoljeća.

Viteškom nadmetanju prethodi srednjovjekovna ceremonija koju dan prije proglasom i bubnjanjem najavljuje glasnik. U prepunom gradu svečanost započinje dolaskom kneza i njegove pratnje u Gradsku ložu gdje ih dočekuju samostreličari, glazbenici i zastavničari. Uz snažno bubnjanje bubnjara, zvukove fanfara i zvonjavu zvona sudionici idu ulicama grada u Katedralu po blagoslov. Na Trgu sv. Kristofora pred gradskim vratima igre svečano otvara rapski knez. Uz zvuke fanfara na jarbol se podiže zastava grada, a na znak časnog suda vitezovi započinju natjecanje. Po određenom redu dvanaest vitezova napinju samostrele upućujući strijele u metu. Najbolji strijelac postaje onaj natjecatelj čija se strijela zabije najbliže središtu mete. Rapski knez proglašava pobjednika viteških igara i uručuje mu nagradu “Felix”. Programom glazbenika i zastavničara te svečanim mimohodom svih sudionika odjevenih u renesansne kostime završavaju Rapske viteške igre.

Ishodište je ideje o turniru povijesni događaj koji se zbio 1364. godine kada je rapsko Veliko vijeće donijelo odluku da se u čast hrvatskougarskog kralja Ljudevita I. Anžuvinca i sv. Kristofora, zaštitnika rapske biskupije, u godišnji program uvedu sedmodnevne općinske javne svečanosti, takozvane fjere. Tradicija se tijekom stoljeća mijenjala. Rapska fjera s vremenom je postala velika trodnevna povijesna manifestacija koja turiste uveseljava tijekom srpnja, dok se Viteški turnir održava nekoliko puta godišnje – u svibnju kada se slavi i Dan grada (Dies Victoriae), 25. lipnja i 27. srpnja za dan sv. Kristofora, zaštitnika rapske biskupije (Dies Natalia), a svečani mimohod gradom priređuje se i na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza. Tih dana Rab posjetiteljima pruža neizmjerno bogatstvo programa koji se isplati vidjeti.

Turnir je tijekom povijesti stagnirao, jedno vrijeme čak i nestao iz rapske tradicije, a obnovili su ga 1995. godine članovi Udruge rapskih samostreličara čija je glavna uloga očuvanje starih običaja i vještina. Njihova su posebnost stari antički samostreli kakve u svojim igrama koriste samo Rabljani i poznati balestrieri iz San Marina.

A osim ovog atraktivnog događanja, Dan grada bit će popraćen prigodnim programom i tematskim izložbama.

Od bogatog svibanjskog programa u Rabu izdvajamo i Treću smotru dječjih klapa koja će u Zimskom kinu biti održana 15. svibnja, a 29. svibnja organizirat će se veliki Olimpijski triatlon te Međunarodna kajak regata.