Kvarner newsletter / broj 28

Baš kao nekada…
Carski provod u Opatiji

Kada je luksuzni carski vlak iz Beča uz šištanje pristao na željezničku postaju Opatija – Matulji, vrijeme kao da je naglo stalo – replika vlaka, carski doček i bečki turisti u sekundi su Opatiju vratili u njeno zlatno doba kad je bila najluksuznije odmorište Austro-Ugarske. Sve je to bio samo mali dio atraktivnog “carskog” programa u kojem se u Opatiji uživalo i ovoga travnja, ali čiji se duh osjeća cijele godine.

Ulaskom replike carskog vlaka na željezničku postaju Opatija – Matulji, Opatija se i ovog travnja barem na jedan dan vratila u svoje zlatno, carsko doba – drugu polovicu XIX. i početak XX. stoljeća kada su hoteli i odmorišta u gradu bili omiljena odredišta elitnog europskog društva. Opatijska je rivijera u tom vremenu bila okupljalište carskih obitelji, političke i društvene kreme Austro-Ugarske, mondenog društva, čiju je atmosferu želio probuditi ovaj “carski” turistički projekt.

Carskim se vlakom u Opatiju sredinom travnja dovezlo stotinjak turista iz Beča, koje je u gradu dočekao bogat program. Svrha je programa bila upoznati goste s turističkom tradicijom Opatije.

Program koji se toga dana nudio turistima iz Beča, ali i mnogim drugim posjetiteljima i domaćim ljudima, bio je zaista na carskom nivou. Likove slavnih glazbenika, glumaca, balerina, književnika... koji su nekad posjećivali Opatiju odglumili su ulicama grada animatori i čak s posjetiteljima zaplesali bečki valcer. Uz besplatan ulaz održan je niz koncerta – Zvjezdane noći operete, gala koncert Original Tiroler Kaiserjägermusik i drugi. Ulicama Opatije svirali su glazbenici i šetali kostimirani šetači, a za tu su se prigodu posebno pripremili i opatijski ugostitelji nudeći posjetiteljima jelovnike iz XIX. stoljeća.

Opatijski su turisti tako mogli uživati u čokoladnom kruhu, habsburškoj torti, carskom kolaču ukrašenom zlatom, domaćim rezancima s raguom od mlade janjetine, juhi od celera s dimljenim mesom, palačinkama s džemom od grožđa, grdobinom u umaku od kapara, jabukama s medom, torti od kave, carskoj kavi, kolaču od palente i višnje i brojnim drugim slasticama.

Za one koji su ove godine propustili ovaj program utješna je vijest – carski se vlak vraća i dogodine.