Kvarner newsletter / broj 28

Brod Moravice
Uzbudljivo ljeto na selu

Ako vam je dosta razvikanih turističkih odredišta, gužvi na plažama, cestama i restoranima – skrenite s puta i dođite u Brod Moravice, najmanju i najstariju općinu Gorskog kotara, gdje će ljubazni domaćini učiniti sve kako biste se s odmora vratili puni dojmova i napunjenih “baterija”.

Općina Brod Moravice, smještena na sjeveroistočnom dijelu Primorsko-goranske županije, odnosno u zapadnom djelu Gorskoga kotara, turiste i ove godine privlači mirnim, istinski antistresnim okruženjem, ali i bogatim kalendarom događanja. Počevši već s prvosvibanjskim praznicima kao uvertirom u nadolazeću sezonu, turisti mogu uživati u odmoru na pomalo zaboravljen seoski način.

Tih će se dana održati zanimljivi tradicionalni seoski sportski turniri – nogometna utakmica između oženjenih i neoženjenih te boćarski susret žena. Boćanje je tradicionalni mediteranski sport na otvorenom koji se igra u svim krajevima zemlje. Za njega je potreban teren, često i neuređen dio zemlje, nekoliko boća (masivnih kugli poznatih i kao buće odnosno balote) i mnogo dobre volje sudionika svih generacija i sportskih vještina. Mnogi ga zato i ne nazivaju sportom nego dobrom razbibrigom, pa se u boćanju mogu okušati i zainteresirani turisti. Program će biti popraćen i nastupima lokalnih kulturno-umjetničkih društava te začinjen besplatnim porcijama – graha.

Odlična zabava čeka i turiste 18. svibnja kada se tradicionalno kreće na uzbudljiv planinarski pohod “Kanjonom rijeke Kupe”. Pohod već dugi niz godina organiziraju članovi Planinarskog društva Vršak s prvenstvenim ciljem upoznavanja pomalo zaboravljenih sela smještenih uz rijeku Kupu. Pohod obavezno prolazi kroz “zaboravljeno” selo Goršeti na 205 metara nadmorske visine, gdje planinari mogu prisustvovati i svetoj misi u crkvici sv. Lucije.

Kao i druge destinacije u Gorskom kotaru, tako se i općina Brod Moravice, uz prirodne ljepote i mirno okruženje, ponosi svojim sakralnim spomenicima. Upravo je stoga na cijelom tom području razvijen i vjerski turizam, a svake se godine na događanjima vezanima uz vjerske programe okuplja sve više turista. Slično se očekuje i ovog proljeća – 23. svibnja u mjestu Male Drage slavit će se Duhovi, a 13. lipnja održava se tradicionalna vjerska manifestacija pod nazivom Srce Isusovo. Krajem toga mjeseca, odnosno 29. lipnja, u mjestu Podstene održat će se i manifestacija Sveti Petar i Pavao, a mjesto Šimatovo će 25. srpnja u povodom dana sv. Ane vjernike privući u taj zakutak općine.

Kolovoz će također biti zanimljiv, jer se 16. kolovoza slavi Dan općine, a trodnevne svečanosti turistima nude pravo pučko veselje – od sportskih natjecanja, slikarskih izložbi do zabavno-plesnih večeri.