Kvarner newsletter / broj 28

Ravnogorski Festival starina
Zavirite u bakinu škrinjicu

Prvi Festival starina održan krajem travnja u Ravnoj Gori, mjestu smještenom u Gorskom kotaru, privukao je veliki broj zaljubljenika u starine, kulturnu i povijesnu baštinu toga kraja. Glavna su događanja iza nas, no izložba koja otkriva dio blaga “bakine škrinjice”, a riječ je o oglednom primjeru tipične starinske kuhinje, bit će otvorena sve do kraja svibnja.

Kako bi turistima prikazali tradicionalnu baštinu svoga kraja, djelatnici Turističke zajednice općine Ravna Gora i brojnih lokalnih udruga osmisli su zanimljiv festival starina “Iz bakine škrinjice”, čiji je glavni program održan krajem travnja, a sve do kraja svibnja u Sportskom centru Goranka posjetitelji će moći obići izloženu oglednu starinsku kuhinju.

Već je prvo izdanje festivala privuklo brojne goste i vratilo ih u prošlost. Posjetitelji su mogli uživati u bogatim sajmovima starina – od antiknog namještaja do starih uporabnih predmeta, nudila su se stara domaća jela, ručni radovi te domaći proizvodi i suveniri.

U programu su sudjelovali članovi udruga, kulturno-umjetnička društva i pjevački zborovi, obrtnici i školske grupe. Cjelodnevna zabava bila je obogaćena i organiziranim posjetom povijesnom imanju Juretić u Leskovoj Dragi, jednom od slikovitih primjera očuvanih starih lokaliteta.

Cilj je ovoga festivala, koji će sljedeće godine donijeti nova iznenađenja, od zaborava sačuvati autohtone starine i baštinu Ravne Gore. Izložba starinske kuhinje idealna je prilika da posebno mlađe generacije vide kako je izgledala kuhinja proteklih stoljeća. Narednih godina Festival starina u Ravnoj Gori će, nakon starinske kuhinje, predstaviti kupaonice i sobe ravnogorskih kuća.