Kvarner newsletter / broj 29

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu
Prvih pola stoljeća rada

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji svečanom je sjednicom pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske početkom svibnja obilježio pola stoljeća rada; tijekom toga razdoblja obrazovao je oko deset tisuća turističkih djelatnika. S obzirom na ambiciozne poslovne planove i zanimanje za ovaj fakultet, nema dvojbe: unatoč vrijednoj obljetnici, ipak je to “samo” prvih pola stoljeća rada...

Današnji Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji osnovan je 1960. godine kao Viša ekonomska i turistička škola, da bi 1991. godine bio preimenovan u Hotelijerski fakultet i to je ime zadržao sve do prošle godine. Na njemu je dosad diplomiralo oko 10.000 studenata, od kojih su mnogi na odgovornim pozicijama u hrvatskom turizmu te nositelji njegova razvoja. Fakultet danas pohađa 4500 studenata, a na njemu radi 88 profesora. Svoju stručnost i inventivnost djelatnici Fakulteta dokazuju i kao nositelji brojnih razvojnih projekata te sve intenzivnijom, odnedavno i formalno potvrđenom suradnjom s hrvatskim stručnim udrugama u turizmu kao i državnim turističkim institucijama.

Uvijek usmjeren na to da budućim turističkim djelatnicima uz teorijska pruža i praktična znanja te ih praksom osposobljava za realni svijet rada, Fakultet ima ambiciozne i zanimljive investicijske planove. Naime, u planu je – kako saznajemo od dekana Fakulteta prof. dr. sc. Jože Perića – izgradnja Međunarodnog centra za turizam i održivi razvoj koji će imati studentski hotel s restoranom, edukacijski hotel sa 80 smještajnih jedinica, lučicu s tridesetak vezova te predavaonicu i kabinete u kojima će raditi studenti.

U sklopu obilježavanja pedesete godišnjice rada, u organizaciji Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu održan je i jubilarni, 20. znanstveni međunarodni kongres “Turizam i hotelska industrija 2010.”.