Kvarner newsletter / broj 29

Kastafsko kulturno leto
Za ljubitelje glazbe, tradicije i romantike

Od početka srpnja pa sve do kraja kolovoza posjetitelji povijesnog gradića Kastva i ove će godine uživati u obilju glazbe, tradicije, kulture, umjetnosti i drame jer na redu je još jedno izdanje uvijek odlično posjećenog Kastafskog kulturnog leta.

Zahvaljujući bogatom glazbenom i kulturnom programu koji će se u sklopu Kastafskog kulturnog leta od početka srpnja pa sve do kraja kolovoza održavati na slikovitim ulicama gradića Kastva, turisti će ponovo imate prigodu uživati u jedinstvenom ozračju. Već ambijent i arhitektura tog tipičnog obrambenog gradića, smještenog na brdu iznad Rijeke, plijene pažnju turista. Kada se ljeti ulice toga povijesnog grada pretvore u slikovitu pozornicu, ugođaj zaista postaje jedinstven.

Program nadolazećeg, 19. Kastafskog kulturnog leta sadrži brojna glazbena, likovna, kazališna i druga kulturna događanja, među kojima su i dva festivala – 14. Međunarodni festival gitare koji će se održavati od 23. do 25. srpnja te 6. Čansonfest – festival čakavske šansone kojim će se 27. kolovoza svečano zatvoriti Kastafsko kulturno leto.

Događanja u gradu bit će gotovo svaki dan. Bit će koncerata različitih glazbenih žanrova, od pop-muzike do repertoara klasične glazbe. Već 1. srpnja održat će se “4folk” – koncert kvarteta saksofona, a 15. srpnja na repertoaru je koncert popularnog riječkog glazbenika Nene Belana pod nazivom “Ritam tvojih koraka ... na Crekvini”. Za 1. kolovoza zakazan je koncert Kalinjingradske komorne filharmonije iz Rusije, 13. kolovoza ulice će biti pozornica romantičnog koncerta “Stranac u noći”… Između glazbenih programa održavat će se i brojne kazališne predstave, a ljubitelji likovnog izričaja moći će pritom obići i niz zanimljivih izložbi. Likovni program započinje već prvih dana lipnja otvorenjem ambijentalne instalacije lokalne umjetnice pod nazivom “U krilu majke Kastva”.

Da ovaj romantični gradić nije popularan isključivo ljeti pokazuju i proljetna događanja, pa tako 5. lipnja počinje Međunarodni festival puhačkih orkestara Kastav 2010, a od 18. do 20. lipnja održava se Kastav Film Festival.