Kvarner newsletter / broj 29

TZ grada Rijeke
Grad nagrađen Zlatnim turističkim srcem

Turistička zajednica grada Rijeke kao jedan od glavnih organizatora popularnog Riječkog karnevala dobila je krajem travnja prestižno priznanje Zlatno turističko srce, koje već 18 godina zaredom dodjeljuje Sacen International – Međunarodni centar za unapređenje ugostiteljstva i turizma.

Međunarodni centar za unapređenje ugostiteljstva i turizma Sacen International, čiji čelnici već 18 godina zaredom biraju turistički najuspješnije destinacije u jugoistočnoj Europi, ove su godine priznanje dodijelili gradu Rijeci i to zbog uspješne organizacije najbolje manifestacije u regiji – Riječkog karnevala.

Konkurencija za spomenutu nagradu bila je oštra jer su bile kandidirane manifestacije i gradovi iz čak 15 zemalja, no popularnost, imidž i kvaliteta Riječkog karnevala očito su bez premca. U izboru najboljih sudjelovali su članovi stručnog ocjenjivačkog suda međunarodne turističke patrole Sacen International koji su prethodno obišli mnoge gradove u cijeloj jugoistočnoj Europi – Turskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Austriji, Albaniji, Cipru, Tunisu, Malti, Grčkoj i Hrvatskoj.

Priznanja su dodijeljena na 51. Sacen Festu turizma i ugostiteljstva, a nagradu je u ime grada i karnevala preuzeo direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.

Ujedno je to bila i prigoda za dodatno predstavljanje Riječkog karnevala.

Karnevalski događaji grada Rijeke osebujan su spoj europskoga građanskog karnevala, prije svega venecijanskog i austrijskog, s elementima folklora i mitologije starih Slavena. Međunarodnog je karaktera i na njemu svake godine sudjeluju brojne maškare, organizirane karnevalske grupe, a karneval privlači mnoštvo gledatelja i uzvanika te predstavnika medija iz zemlje i inozemstva.

Prvi put pod današnjim nazivom Riječki je karneval održan 1982. godine. Svake sljedeće godine broj sudionika i gledatelja bio je sve veći, pa je tako već 1995. godine karneval uvršten u punopravno članstvo Europske udruge karnevalskih gradova – FECC. Sudjelovanjem stotinjak karnevalskih grupa s oko 10.000 sudionika te s 100.000 gledatelja Riječki se karneval potvrdio kao jedan od najvećih u cijeloj Europi.