Kvarner newsletter / broj 29

Otok Rab
Prvi u Hrvatskoj dobitnik QualityCoast nagrade

Otok Rab dobitnik je prestižnog međunarodnog priznanja QualityCoast Europske organizacije Coastal and Marine Union; Rab je prvi član toga udruženja u Hrvatskoj i jedina obalna destinacija u ovom dijelu Europe nositelj njegovog visokog priznanja.

Otok Rab dobitnik je visokog međunarodnog priznanja QualityCoast europske organizacije Coastal and Marine Union. Tu je organizaciju osnovalo 11 zemalja Europske unije s ciljem stvaranja svjetske mreže obalnih destinacija koje dijele iste vrijednosti u razvoju održivog turizma. Otok Rab prvi je član te organizacije iz Hrvatske i jedina obalna destinacija u ovom dijelu Europe primljena u Coastal and Marine Union te dobitnik njezine nagrade.

Da bi se postalo članom Coastal and Marine Union moraju se ispuniti vrlo strogi kriteriji, na osnovi kojih članovi mogu zaslužiti prestižno i visoko međunarodno priznanje QualityCoast. Usto se članovima omogućuje uključivanje u međunarodne marketinške i promotivne kampanje. Nositelj vrlo zahtjevne kandidature za članstvo u toj organizaciji je Turistička zajednica grada Raba, koju je realizirala uz podršku lokalnih i regionalnih organizacija. Velik posao na njezinoj pripremi rapska turistička zajednica pokrenula je koncem prošle godine, što je bio i povod dolaska u inspekciju predstavnice organizacije Coastal and Marine Union Katarine Trstenjak. Ona je iznijela vrlo pozitivne ocjene o stanju na terenu, a veliku podršku u kandidaturi rapskoj turističkoj zajednici pružili su Grad Rab, Elektroprimorje, komunalno poduzeće Vrelo d.o.o. te Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Priroda.

Svečana dodjela visokih priznanja QualityCoast organizirana je 20. svibnja u Gijonu u Španjolskoj.