Kvarner newsletter / broj 29

Na drugi način
Upoznajte najveći jadranski otok – pješice!

Otok Krk, s kopnom povezan mostom, odnedavno gostima nudi još jedan atraktivan sadržaj – gotovo 300 kilometara uređenih i obilježenih pješačkih staza koje povezuju neke od najatraktivnijih vidikovaca, uvala i šumskih predjela.

“Pješačke staze otoka Krka” najnoviji je turistički projekt najvećeg otoka na Jadranu, koji turistima nuditi mogućnost da taj otok upoznaju i pješice. Na otoku su i dosad postojale uređene pješačke staze, no ovim su projektom one sada povezane, uređene, obilježene i ucrtane u promotivnu kartu, koja osim ruta donosi niz pojedinosti i fotografija o usputnim atrakcijama, i to na trasi dugoj čak tristotinjak kilometara.

Glavnina projekta odnosi se na oko 120 kilometara pješačkih staza koje pod promotivnim nazivom “Krčka obilaznica” povezuju sedam lokaliteta na Krku, a pješacima nude nekoliko različitih tura i tipova staza prema njihovoj atraktivnosti i težini. Turisti će moći odabrati žele li pješačiti laganijim obalnim i lokalnim stazama ili pak zahtjevnijima koje prolaze kroz unutrašnjost i teže prohodnim predjelima otoka.

Obalne staze, namijenjene najširem krugu šetača, osim rekreacije na morskom zraku i u pogledu na more pružaju i užitak u ugodnoj šetnji prolazeći brojnim uvalama i kroz stoljetnu borovu šumu. Za razliku od obalnih i lakših staza koje presijecaju unutrašnjost otoka, pješaci bolje kondicije vjerojatno će se odlučiti za one teže, namijenjene isključivo aktivnim šetačima i planinarima. Te staze uključuju strmije i teže prohodne terene, a na radost takvih šetača otkrivaju i broje atrakcije – vidikovce na višim predjelima otoka s kojih se pruža lijep pogled na obližnje vrhove, otoke i planine na kopnu.

Trasa je podijeljena na 13 pješačkih dionica. Svaku od njih u prosjeku će se moći obići za tri do pet sati hodanja, na temelju čega će se već uskoro, u suradnji s turističkim agencijama, krenuti i s organizacijom sedmodnevnih pješačkih programa za turiste koji će na Krku boraviti u vrijeme ljetne turističke sezone, ali i izvan toga razdoblja. Za šetače je pripremljena karta na četiri jezika na kojoj su ucrtane sve staze i lokacije koje se usput mogu obići.