Kvarner newsletter / broj 29

Riječke ljetne noći 2010.
Program bogat kulturnim događanjima

Sedmu godinu zaredom gosti grada Rijeke tijekom cijeloga srpnja moći će uživati u bogatom kulturno-zabavnom programu koji im, već tradicionalno, Riječani priređuju u sklopu atraktivnog festivala Riječke ljetne noći.

Svečanim otvorenjem zakazanim za 29. lipnja u Rijeci počinje sedmo izdanje atraktivnih Riječkih ljetnih noći, festival bogat kulturno-zabavnim, filmskim i glazbenim događanjima koji će se do kraja srpnja odvijati na brojnim lokacijama u gradu. Tako će se Rijeka i ovoga ljeta pretvoriti u veliku pozornicu na otvorenom, što će u ovaj grad, kao i proteklih godina, zasigurno privući veliki broj “kulturista”.

Središnji dio programa ponovo će donijeti niz dramskih premijera, ali i uspješnih predstava koje odavno imaju svoju publiku. Među njima je već tradicionalna predstava “Mirisi, zlato i tamjan” koja će biti postavljena na portiću Kantride, ispod nogometnog stadiona kluba Rijeka. Atraktivna će biti i predstava “Lukrecija o'bimo rekli Požeruh”, između ostalog i zbog lokacije na kojoj se izvodi – na plaži Glavanovo na poznatom riječkom predjelu Pećine, samo desetak minuta udaljenom od središta grada.

Glazbeni dio programa i ove će se godine ponajviše oslanjati na klasičnu glazbu. Repertoar će 29. lipnja na pontonu riječke luke otvoriti slavna “Oda radosti”, a nakon toga gotovo svakodnevno slijeda najveća klasična djela – opera Pietra Mascagnia “Cavalleria rusticana”, “Četiri godišnja doba” u izvedbi komornog orkestra, “San ljetne noći” koju će izvesti Riječka filharmonija, gitaristički Jazz Concertino, “Izgubljene pjesme” u izvedbi slavnog violinista Stefana Milenkovića uz pratnju gitare Edina Karamazova, opera “Tosca”… No to je samo dio bogatog glazbenog repertoara. Posebno će biti zanimljiv filmski program pod zvijezdama, koji ove godine donosi naslove poput britanske ljubavne drame “Vojvotkinja”, talijanskog “Velikog sna”, češke humoristične drame “Engleske jagode” i njemačke futurističke drame “Transfer”.

Na svoje će doći i ljubitelji plesa za koje će 22. srpnja, u suradnji s Festivalom plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat iz Istre, biti organizirane atraktivne plesne predstave.

Svečano zatvaranje festivala je 24. srpnja na bazenima Kantrida, kad će posjetitelji moći uživati u pravom glazbeno-scenskog spektaklu – “Balu na vodi” u izvedbi članova Baleta riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, orkestra i sinkroniziranih plivačica.