Kvarner newsletter / broj 29

TZ Novi Vinodolski
Obnova jedinstvene staklene kapelice

U itineraru obilaska zaleđa Novog Vinodolskog uskoro će biti i jedinstveno zdanje sakralne i arhitektonske baštine – staklena kapelica, rijetki takav objekt na svijetu.

Malo tko zna da se u selu Omar na području Luke Krmpotske, područja koje je administrativno vezano za grad Novi Vinodolski, nalazi iznimno rijedak spomenik arhitektonske i sakralne baštine. To je staklena kapelica Uzvišenja sv. Križa koja će, zajedno s pripadajućim sadržajima, uskoro biti kompletno obnovljena i stavljena u funkciju turizma.

Staklena kapelica, uz koju su kad je podignuta izgrađeni veliki zdenac te stambeno-gospodarska zgrada, iznimno je vrijedan primjer graditeljske baštine toga kraja.

Specifičnost taj kompleks zahvaljuje jedinstvenoj staklenoj kapelici, konstrukciji koja je i u svijetu rijedak primjer oblikovanja sakralnog objekta.

Kapelica je u cijelosti izvedena u metalnoj konstrukciji i ograđena staklenim pročeljem i krovištem, a vjeruje se kako ju je početkom XX. stoljeća dao izgraditi vlasnik posjeda, stanoviti Petar Krpan zvan Samac. Kako se kapelica tada često koristila, uz nju je izgrađena i kamena cisterna kružnog tlocrta ograđena niskim kamenim grlom bunara i opasana suhozidom.

Prva faza obnove toga kompleksa, u koju nije uključena obnova gospodarsko-stambene zgrade, očekuje se već tijekom lipnja. Doduše, kapelica će potpuno biti obnovljena sredinom rujna, ali će je, kao važan dio turističkog itinerara toga kraja, zainteresirani i ranije moći obilaziti. Ona se, naime, nalazi u krševitom predjelu u zaleđu Novog Vinodolskog, području popularnom za aktivan turizam, s mrežom planinarskih i biciklističkih staza i brojnih lako i teže dostupnih vidikovaca.

Obnovu kapelice i bunara, okoliša i prilaznih putova sufinancira nekoliko institucija – Turistička zajednica grada Novog Vinodolskog, Turistička zajednica Kvarnera, Hrvatska turistička zajednica, Ured za turizam i poduzetništvo Primorsko-goranske županije te Grad Novi Vinodolski.