Kvarner newsletter / broj 29

Ravna Gora
Aktivan odmor s aromom ljekovite bazge

Netaknuta priroda, aktivan odmor, rekreacija na svježem zraku i za kraj bogata gastronomska ponuda temeljena na ukusnim ljekovitim šumskim plodovima pozivaju turiste da obiđu Ravnu Goru, slikovito goransko mjesto u kojem će sredinom lipnja sve biti u znaku bazge.

Odmor u suglasju s prirodom glavni je turistički adut Ravne Gore, slikovitog mjesta smještenog u srcu Gorskog kotara, u kojem turisti, uz bogatu ponudu aktivnog odmora, mogu uživati i u jedinstvenim manifestacijama vezanima uz ljekovite plodove gorja.

U paleti turističkih događanja koja u Ravnu Goru od svibnja do listopada privlače brojne zaljubljenike u prirodu cijeli je niz manifestacija objedinjenih pod zajedničkim nazivom “Ravnogorski plodovi gorja”. Događanja koja se svaki mjesec temelje na drugom plodu turistima nude niz sadržaja za ugodan odmor.

Lipanj je tako rezerviran za bazgu, ukusne cvjetove od kojih domaćini pripremaju niz slasnih delicija – od osvježavajućeg i zdravog soka do specijaliteta kao što je pohana bazga. Dan bazge održat će se 19. lipnja, a 4. srpnja i Dan ljekovitih borovnica, šumskog bobičastog ploda koji je posljednjih godina postao sinonim izvorne goranske gastronomske ponude.

Dane raznih goranskih plodova čine jednodnevni turistički programi u Ravnoj Gori. Tijekom takvog tematskog dana turisti će u šetnji prirodom učiti o ljekovitim svojstvima neke biljke ili ploda, poput bazge, i kušati od njih spravljene proizvode.

Priča započinje pićem dobrodošlice i okrjepom prije šetnje ravnogorskim šetnicama, planinarskim ili biciklističkim stazama. Putem ih vode stručni vodiči i odlični poznavatelji lokalnih znamenitosti i običaja, pa šetnja protječe uz zanimljive priče i upoznavanje šumskih plodova te proizvoda autohtonih proizvođača ravnogorskog područja. To turistima pruža mogućnost da se na jedan dan opuste u prirodi i jedinstvenoj ravnogorskoj svakodnevici.

Izleti se organiziraju i za veće grupe, a uključuju i ručak, koji se prema dogovoru priprema u nekom od uređenih izletničkih punktova ili u nekom od brojnih restorana na području općine Ravna Gora.