Kvarner newsletter / broj 29

Delnice
Odmor u društvu jelena lopatara

Krećete li u Delnice sa željom da se odmorite u zelenilu tipičnog goranskog okruženja, svakako posjetite i Park-šumu Japlenški vrh jer ćete u njenom podnožju naići na nesvakidašnje stanovnike – veliko krdo jelena lopatara, već naviknutih na svakodnevne posjete znatiželjnih turista.

Park-šuma Japlenški vrh, smještena u neposrednoj blizini Delnica, najvećeg urbanog središta Gorskog Kotara, krije brojne prirodne i turističke znamenitosti. Jedna od njih privlači sve veću pažnju turista. U neposrednoj blizini Lovačkog doma i Motela Delnice ograđen je veliki zvjerinjak (gater) u kojem živi pitomo krdo jelena lopatara.

Gater pripada Hrvatskim šumama, proteže se na oko dva hektara zemljišta i trenutno udomljuje 37 primjeraka jelenske divljači iz obitelji lopatara, a krdo će uskoro dobiti i brojne prinove.

Kad je uređen prije osam godina, u gateru je bilo tek nekoliko “obitelji”, a danas je to veće krdo, unatoč tome što lopatari nisu domicilna vrsta jelena. Prvi stanovnici tog delničkog gatera pristigli su s Brijuna, domaćini kazuju kako su ih mijenjali za sijeno, ali su se dobro snašli u delničkom okruženju i navikli na ovdašnje uvjete života.

S vremenom su se navikli i na sve veći broj znatiželjnika koji ih posjećuju. Svaki turist koji dođe u blizinu gatera i želi doznati nešto više o toj jelenjoj zajednici uvijek se ima kome obratiti. Iako su životinje divlje te se ne približavaju ljudima na malu udaljenost, i sam pogled na njih mnogima će ostati u nezaboravnom sjećanju. Posebno su u tim pohodima uporni lokalni dječaci koji jelene posjećuju svakodnevno u nadi da će ih krdo bolje upoznati i jednog im dana dopustiti prisniji odnos – hranjenje iz ruke, kako to čini Miroslav Pleše, začetnik gatera i entuzijast bez čije pomoći i svakodnevne brige gatera ne bi ni bilo.