Kvarner newsletter / broj 29

Viškovo
Šterne – izvor života, priča o tradiciji iz davnina

Dok urbane sredine pažnju plijene modernim sadržajima, ruralni krajevi i predjeli izvan gradske gužve u turističke adute uz atmosferu svrstavaju tradiciju, povijest i lokalne običaje. Jedan takav u lipnju se nudi turistima u općini Viškovo koji će tom prigodom barem na jedan dan otputovati u prošlost.

Kako bi turiste upoznali s pričom vezanom uz svoje šterne, velike javne bunare koji na svakom koraku krase vedute mjesta i zaseoke u općini Viškovo, tamo će se 5. i 19. lipnja organizirati atraktivan kulturno-scensko-poetski programi pod nazivom “Šterne – izvor života”.

Općina Viškovo nalazi se sjeverozapadno od Rijeke, a priča o šternama, ukopanim bunarima prekrivenim kamenom i opasanim zidićima, važan su detalj povijesti i tradicije toga kraja.

One su nekada bile izvor života, iz njih su stanovnici crpili vodu, oko njih su se sastajali, družili, zabavljali... No kako to biva, s vremenom su izgubile svoju društvenu funkciju i upravo je cilj ove manifestacije otrgnuti od zaborava svijest o njihovom nekadašnjem značenju, posebno stoga što je u posljednjih nekoliko godina na području općine obnovljeno 28 šterni. Tako su u Turističkoj zajednici općine Viškovo krenuli s osmišljavanjem jedinstvene manifestacije, koja će se u dva navrata tijekom lipnja održavati na šternama u mjestima Gornji Jugi Marčelji, čime će one, vjeruje se, ponovo postati mjesta okupljanja stanovnika.
Manifestacija je osmišljena kao glazbeno-scensko-poetsko događanje koje će trajati 45 minuta do sat vremena. Oko šterni će nastupiti klape, polaznici katedre Mladi glazbenici s nekoliko kompozicija na gitari, djeca i odrasli s recitacijama te lokalni pjevači i drugi izvođači. Program je zamišljen radi valorizacije šterni kao nezaobilaznih mjesta okupljanja pa će se tako u oba navrata uz spomenuti program posjetiteljima nuditi i lokalni specijaliteti – vino, fritule i ukusni salenjaci, sve kako bi dan protekao kao nekada.

Osim toga, 19. lipnja organizira se i proslava 30. obljetnice Limene glazbe Marinići te 2. županijski susret glazbenih društava na kojima će nastupiti desetak lokalnih glazbenih sastava, što će dodatno pridonijeti veseloj atmosferi u cijeloj općini Viškovo.

Krajem mjeseca, 29. lipnja, u mjestu Marinići će se održati i popularni Glazbeni festival mladih Halubje 2010.