Kvarner newsletter / broj 29

Opatija
Liburnia Jazz Festival

Ljubitelji džeza i srodnih glazbenih izričaja od 4. do 6. srpnja u Opatiji će ponovo uživati u Liburnia Jazz Festivalu, a među imenima koja će sudjelovati u ovogodišnjem programu je i Kyle Eastwood, sin “velikog” Clinta Eastwooda, koji je, što malo tko zna, zaslužan za odličnu glazbu u većini očevih filmova.

Kyle Eastwood Band, Vasil Hadžimanov Band, Tower of Power... samo su neka od imena koja će od 4. do 6 srpnja gostovati na ovogodišnjem Liburnia Jazz Festivalu u Opatiji. Riječ je o jubilarnom, 10. izdanju festivala koji i ove godine organiziraju članovi Udruge Liburnia Jazz pod ravnanjem popularnog domaćeg glazbenika Elvisa Stanića.

Jedna od najvećih zvijezda nadolazećeg festivala svakako će biti Kyle Eastwood Band, sastav sina poznatog filmaša, glumca i redatelja Clinta Eastwooda. Malo tko zna da je Kyle Eastwood izuzetno uspješan u glazbenim vodama i kao džez basist dosad je snimio četiri albuma, a karijeru je posvetio i skladanju filmske glazbe, među ostalim i za većinu filmova svoga oca.

Drugo veliko ime koje će gostovati u Opatiji je Vasil Hadžimanov Band koji čine glazbenici iz Makedonije i Srbije, a svojim izričajem spajaju etno elemente Balkana sa suvremenim glazbenim trendovima zapada.

U Opatiji će nastupiti i članovi kalifornijske soul-funk skupine Tower of Power, koju mnogi svrstavaju u uspješnije soul puhačke sastave. Dokazuju to i suradnjom s brojnim eminentnim imenima svjetske glazbene scene poput Santane, Eltona Johna, Roda Stewarta, Aerosmitha i brojnih drugih. Sastav djeluje već 40 godina, a izdali su ukupno 19 albuma.

Na festivalu će nastupiti i drugi sastavi – Funk Off iz Italije, The Players koji čine glazbenici iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, te Jazz Ex Tempore Orchestra koji je opatijska publika mogla čuti i na prošlogodišnjoj manifestaciji Jazz Ex Tempore, također u organizaciji Udruge Liburnia Jazza.