Kvarner newsletter / broj 3

Turizam u 2008.
Pozivnica za dolazak u sva godišnja doba

Turizam Kvarnera – koji karakterizira bogatstvo i atraktivnost turističkih sadržaja u primorju, na otocima i gorju – u 2008. godini nastavlja započete procese obogaćivanja sadržaja, podizanja kvalitete turističkog proizvoda i intenziviranja promidžbe na postojećim te osvajanje novih tržišta.

U regiji Kvarner u prošloj je godini boravilo 2,27 milijuna turista koji su – pokazuju statistički podaci za 2007. godinu – ostvarili 11,17 milijuna noćenja. Pritom su strani gosti ostvarili 87,7 posto noćenja. Najveći su dio turističkog prometa, oko 80 posto, ostvarili gosti iz Njemačke, Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske i Češke. Njima se po intenzitetu dolazaka, ali i po najavljenim promidžbenim aktivnostima Turističke zajednice Kvarnera u 2008. godini žele približiti tržišta Rusije, Skandinavije, Velike Britanije, Nizozemske, Španjolske i Francuske. Tržišta s visokim potencijalom povratka, kojima će se također posvetiti velika pažnja, su BiH, Danska, Srbija, Rumunjska, Litva, Norveška, Ukrajina, Makedonija, Crna Gora… Tom su cilju usmjerene aktivnosti Turističke zajednice Kvarnera na najvažnijim turističkim burzama u Europi i svijetu kao i samostalne prezentacije te studijska putovanja za turoperatore i inozemne novinare.

U zajedničkim i samostalnim nastupima posebno će se predstavljati pojedini turistički proizvodi, “zaštitni znak” ove regije, kao što su odmorišni turizam, potom kongresni turizam, wellness i zdravstveni turizam, turizam događaja te kulturni turizam kao i gastro ponuda. Svi su oni komparativna prednost te važni motivi za dolazak u ovu regiju, čija je prednost blizina i dostupnost emitivnim tržištima te blizina zračnim lukama na Krku i u Zagrebu zahvaljujući kojima Kvarner postaje i sve važnija avio-destinacija.