Kvarner newsletter / broj 30

Muzej moderne i suvremene umjetnosti
Rijeka Foto Festival za ljubitelje fotografije

Ljubitelji fotografije, fotoamateri, profesionalci i svi koji to žele postati od ovog ljeta u Rijeci mogu spojiti ugodno s korisnim – grad je dobio novu manifestaciju koja će se u suradnji s riječkim Muzejom moderne i suvremene umjetnosti održavati do kraja kolovoza.

Rijeka je dobila još jednu manifestaciju, koja će zainteresiranim građanima i turistima pružiti mogućnost da tijekom ljeta spoje ugodno s korisnim – atraktivan Foto Festival koji je započeo sredinom lipnja, a trajat će do kraja kolovoza. Nastao je na inicijativu londonske galeristice Helene Srakočić koja je u suradnji s riječkim Muzejom moderne i suvremene umjetnosti osmislila bogat program. Festival će publiku upoznavati sa suvremenim strujanjima u svjetskoj fotografiji, predstavljati radove velikih fotografa današnjice, a zainteresirane uključiti u niz edukativnih programa za učenje i usavršavanje fotografskih tehnika.

U okviru festivala bit će priređene četiri velike izložbe. Rijeka Foto Festival otvoren je izložbom fotografija iz kolekcije umaške galerije Marina Cettine koja posjeduje djela značajnih imena međunarodne i hrvatske suvremene umjetnosti.

Najveću će pažnju zasigurno privući retrospektiva radova legendarne fotografkinje Lee Miller. Dvadesetih godina prošlog stoljeća poznata u New Yorku kao model visoke mode, Lee Miller se kasnije u Parizu u studiju Mana Raya počinje baviti fotografijom, a uz njega se povezuje s nadrealističkim pokretom. Radila je modne fotografije, portrete slavnih prijatelja umjetnika, npr. Pabla Picassa, ali je najpoznatija po fotografijama koje je snimila kao ratna reporterka američke vojske za vrijeme Drugog svjetskog rata (bila je među prvim reporterima koji su ušli u koncentracijske logore Buchenwald i Dachau).

U festival je uključen i Muzej grada Rijeke s izložbom “Riječki fotografi 1950–1980” koja predstavlja 16 fotografa riječke fotografske scene, uglavnom vezanih uz Fotoklub Rijeka.

Festival će ugostiti velikog majstora noćne fotografije Britanca Marcusa Doylea. On će svoja iskustva podijeliti i s polaznicima radionice o noćnoj fotografiji koju će održati 9. i 10. srpnja. Marcus Doyle cijenjeni je autor fotografija urbanih veduta i okoliša prepunog “ožiljaka” kao posljedice ljudskog djelovanja. No, specijalnost mu je noćna fotografija koja otkriva svijet posebne atmosfere. To postiže fotografijama velikog formata te dugotrajnim i strpljivim čekanjem, ponekad i danima, na pravi trenutak, odnosno pravo svjetlo.

U sklopu edukativnog programa dvodnevna predavanja održat će londonski galerist i kritičar Michael Diemar koji će govoriti o povijesti fotografije od njenog početka 1839. do danas.