Kvarner newsletter / broj 30

Ljeto na Lujzijani i Karolini
Povijesna priča nekoć važne kraljevske ceste

Kulturno-turistička manifestacija Ljeto na Lujzijani i Karolini, nekoć važnim carskim i kraljevskim cestama koje presijecaju Gorski kotar i vode prema moru, počela je sredinom lipnja, a program posjetitelje na važnijim lokalitetima na tom pravcu upoznaje s bogatom poviješću; srpanjskim se događanjima okončava manifestacija, a turisti pozivaju na ponovno druženje – dogodine!

Lujzijana i Karolina, nekoć iznimno važne ceste kojima su karavane putovale nekadašnjim područjima današnje Karlovačke i Primorsko-goranske županije, još su prije nekoliko godina, nakon osmišljavanja atraktivnog tematskog puta, dobile i svoju kulturno-turističku manifestaciju. Ime joj je “Ljeto na Lujzijani i Karolini”, provodi se u sklopu projekta Lujzijana i Karolina u mreži europskih kulturnih i turističkih putova, a glavni je nositelj, uz suorganizaciju brojnih turističkih institucija, Udruga Lujzijana Delnice.

Prvo Ljeto na Lujzijani organizirano je 2005. godine kada je obilježena dvjestota godišnjica izgradnje dionice Lujzinske ceste od Rijeke do Delnica duge 135 km. Ove se godine manifestacija održava šesti put, s tim da je svako izdanje obogaćeno nizom novih sadržaja i događanja.

Već se tijekom lipnja na tematskom putu zabavilo tisuće posjetitelja, a ulazak u veliki finiš manifestacije bit će organiziran 4. srpnja kada će iz Delnica, preko Brod Moravica, Novigrada na Dobri, Bosiljeva, Prilišća, Stativa sve do Karlovca biti održana 2. rekreacijska lujzijanska biciklijada. Sudionike biciklijade u svakom će spomenutom mjestu svečano dočekati mjesna povorka i tom će se prigodom organizirati i niz drugih događanja. U Novigradu na Dobri svečano će se predstaviti vrijedan arheološki lokalitet Kaštela, putem će se otkrivati i nove interpretacijske ploče, a svečani dočeci u mjestima bit će idealna prilika i za okrepu domaćim specijalitetima.

Završna svečanost ovogodišnjeg Ljeta na Lujzijani i Karolini održat će se 25. srpnja proštenjem i proslavom blagdana sv. Marije Magdalene u Prilišću, gdje će svi posjetitelji biti pozvani na sljedeće druženje – dogodine, kada će se duž Lujzijane ponovo oživjeti stari događaji i priče. Provod uz aktivno sudjelovanje na edukativnim radionicama, učenje o povijesnoj baštini, druženje s povijesnim likovima koji će izletnicima pričati svoja iskustva s “putovanja”, sudjelovanje u atraktivnom i zorno prikazanom vjenčanju iz vremena Zrinskih i Frankopana te obilazak povijesnog Lujzijanskog sajma na kojem je baš sve podređeno nekadašnjim običajima... samo su neki od “detalja” te manifestacije. Dodamo li tome i festival uličnih svirača, reviju lovačkih pasa, obilazak špilja, etno-radionice, veliki streličarski turnir, nastup lipicanskih pastuha, promenade dama u krinolinama i grofova s hrtovima... vjerujemo da ćete se i vi već ove godine pridružiti ovoj zanimljivoj manifestaciji. Nastavak slijedi!