Kvarner newsletter / broj 30

Gorski kotar
Aktivno, zanimljivo, uzbudljivo!

Iako posjet Gorskom kotaru, bez obzira na to o kojem je godišnjem dobu riječ, redovito znači aktivan odmor, turisti koji se krajem srpnja upute u te krajeve odmor će moći provesti još aktivnije nego obično jer u planu su događanja u kojima će uživati sve generacije.

Šumovita unutrašnjost Kvarnera, Gorski kotar, idealno je mjesto za odmor svih onih koji žele pobjeći od gužve na priobalju ili pak kombinirati odmor na moru s onim u obližnjim kontinentalnim odredištima. Mogućnosti aktivnog odmora ovdje su doista brojne – planinarenje brdskim područjima, vožnja biciklom, šetnje uz jezero ili sportovi na vodi te obilazak mnogih znamenitosti toga kraja.

Uz to, u Gorskom se kotaru održavaju i brojne tradicionalne manifestacije. Tako će turisti koji u srpnju budu boravili u nekom od goranskih turističkih odredišta u nekoliko dana moći obići nekoliko destinacija i pritom kao aktivni ili pasivni sudionici uživati u najavljenim događanjima.

U sklopu programa u Čabru, najsjevernijem mjestu Gorskog kotara, zanimljivo će biti već od 9. do 11. srpnja kada se održava tradicionalna brdska autoutrka na potezu Smrečje – Tršće. Utrka se ove godine održava deseti put zaredom, redovno je prati po nekoliko tisuća ljudi, a s obzirom na to da se vozi zahtjevnim brdovitim terenom stručnjaci je ocjenjuju jednom od najatraktivnijih brdskih automoto staza. Najavljen je dolazak više od 120 ponajboljih domaćih i europskih vozača, što je dobra pozivnica za praćenje utrke.

Tjedan dana kasnije na području Lividrage, u općini Čabar, od 17. do 19. srpnja održat će se veliko orijentacijsko natjecanje Croatia Open 2010., a već 24. srpnja na svoje će doći i ljubitelji prirode, točnije travari koji se tamo tradicionalno susreću svake godine.

Istoga dana, 24. srpnja, mnogi će stanovnici i turisti poći prema Vrbovskom gdje se u sklopu programa Ljeto u Vrbovskom organiziraju brojna atraktivna sportska natjecanja – rekreativna biciklijada i biciklistički maraton, kros utrka za djecu i starije, natjecanje u duatlonu, ribolovno natjecanje, malonogometni turnir...

A nakon uzbudljivog sportskog dana u Vrbovskom, turisti već sljedećeg dana mogu sudjelovati u drugačijem događanju – u malom selu Šimatovu, u općini Brod Moravice, svečano se proslavlja dan sv. Ane. Misno slavlje i mala procesija mogu biti povod za dolazak, a kada su već tamo, turisti mogu krenuti u temeljitije istraživanje toga slikovitog etno sela, krenuti na mali križni put kojim se obilazi 12 crkvica u općini ili se pak popeti na obližnji vidikovac i uživati u predivnom pogledu na dolinu rijeke Kupe.

Zanimljiva je i ponuda u Fužinama, u kojima će se od 9. do 11. srpnja održati tradicionalno međunarodno okupljanje bajkera pod nazivom “Frogstock”. Manifestacija se održava jubilarni, deseti put i okupit će više od tisuću sudionika, od kojih će najveći broj na trodnevno druženje doći atraktivnim motociklima. “Frogstock” se održava na izletištu Vrelo, 3 kilometra udaljenom od središta Fužina, na prostoru nekadašnjega kampa. Sudionici će moći uživati u glazbenim večerima, hard-rocku i druženju na otvorenom, bit će priređena prigodna natjecanja te tradicionalni pohod kolone motocikala kroz Fužine do svetišta Majke Božje Snježne u Liču.

Fužine su u srpnju domaćin dviju “vodenih” priredbi: 10. i 11. srpnja na jezeru Lepenica održava se Državno prvenstvo u podvodnom orijentacijskom ronjenju, a u nedjelju, 18. srpnja, deseta međunarodna jedriličarska regata za klase Optimist i Laser radial.