Kvarner newsletter / broj 3

Crikvenički jubilej
120 godina organiziranog turizma

Tijekom cijele ove godine u Crikvenici, poznatom kvarnerskom turističkom odredištu, nizom svečanih, zabavnih i prigodnih događanja obilježavat će se veliki jubilej – 120 godina organiziranog turizma na području grada i njegove okolice.

Iz nekada malog ribarskog mjesta prije 120 godina Crikvenica se počela pretvarati u turističko odredište, koje danas privlači brojne domaće i inozemne goste, nudeći im sve oblike turističke ponude – od one prilagođene masovnim dolascima do specijaliziranih programa sportskog, znanstvenog te zdravstvenog turizma.

Prvi koraci u slavljeničkoj godini započeli su već krajem siječnja, a dinamičan i sadržajno bogat program odvijat će se iz mjeseca u mjesec. Bit će organiziran niz kulturnih i zabavnih manifestacija, sportskih događanja te gastronomskih natjecanja.

Počeci turizma u Crikvenici prvenstveno se vezuju uz zdravstveni turizam te izgradnju dva luksuzna hotela – Therapia i Miramare, a potom uređenja javnog kupališta davne 1888. godine, čime su učinjeni prvi značajniji koraci u razvoju crikveničkog turizma, gospodarske grane koja je u tom, do tada tradicionalno ribarskom mjestu, bila nepoznanica. Ubrzo nakon otvaranja prvog kupališta Crikvenicu su zbog povoljnog položaja te klimatskih i zdravstvenih potencijala zavoljeli mnogi gosti pa se u kratkom vremenu otvaraju i druga kupališta koja grad pretvaraju u prepoznatljivo turističko klimatsko lječilište. Grad je do danas zadržao visoko mjesto po kvaliteti turističke ponude te uređenosti kupališta, o čemu svjedoče Plave zastave koje se kao svjetski simbol čistoće i atraktivne ponude vijore na šest crikveničkih plaža. I ne samo to, uoči ulaska u jubilarnu godišnjicu za crikvenički turizam Hrvatska turistička zajednica, koja priznanjima nagrađuje najbolje turističke subjekte, dodijelila je glavnoj gradskoj plaži u Crikvenici laskavu titulu najuređenije plaže na Jadranu 2007. godine.

Raznolikost crikveničke rivijere, blagotvorna i ljekovita svojstva morske vode, zanimljivo zaleđe, brojne šetnice i parkovi, zdrav način života, mogućnost aktivnog odmora i odlični uvjeti za pripreme sportaša, prepoznatljivi gastronomski specijaliteti, bogato kulturno nasljeđe te brojne nove atrakcije – sve su to aduti turističke ponude koja 120 godina privlače turiste.

Među atrakcijama izdvojili bismo novije arheološko otkriće, antičku keramičarsku radionicu staru više od 2000 godina. Arheološka nalazišta još su jedan mamac za dolazak u ovo turističko odredište bogate tradicije. U Crikvenici i njezinoj okolici postoje antička, ali i predantička, ilirska, čak paleolitička nalazišta, primjerice u obližnjem Dramlju. Sve će to biti predstavljeno u Muzeju grada Crikvenice koji se uskoro otvara. On će biti nositelj novih atrakcija, poput Crikveničkog festivala antike, kulturnog i turističkog događaja koji će predstaviti tisuće godina crikveničke povijesti.