Kvarner newsletter / broj 30

Otok Cres
Zabava za male i velike

Sa zabavnom dječjom manifestacijom nazvanom “Ovčje ludorije” na otoku Cresu 5. srpnja počinje još jedno uzbudljivo kulturno ljeto. Program otkriva cijeli niz događanja koja će turistima sve do kraja kolovoza ponuditi odličnu zabavu za vrijeme ljetovanja na tom kvarnerskom otoku.

Program Ljeto na Cresu i ove će godine turistima na tom otoku ponuditi brojna događanja namijenjena svim generacijama i afinitetima. Bit će tu klasičnih kulturnih događanja kao što su koncerti, izložbe i kazališne predstave, no sve će biti uokvireno poznatom creskom tradicijom. Teatar na Pjaceti, Lubeničke glazbene večeri, Dani tramuntane, Ljetni karneval, Martinska noć samo su neke od ukorijenjenih manifestacija koje će turistima pružati zabavu sve do kraja kolovoza.

Program započinje 5. srpnja velikom dječjom manifestacijom Ovčje ludorije čiji je cilj, osim zabave i poticanja kreativnosti među mladima, populariziranje creske vune i ukazivanje na brojne načine njene valorizacije u turističke svrhe. Djeca će tako naučiti što se od vune sve može napraviti, a između edukacija i kreativnih radionica mališani će se podrobnije upoznati i s bajkovitom stranom otočke tradicije. Dva dana kasnije uživat će i u atraktivnom turniru Basket Tour, dok će roditelji i oni malo “ozbiljniji” na svoje doći već 9. srpnja. Tada će se u slikovitom creskom mjestašcu Lubenice svečano otvoriti 21. Lubeničke glazbene večeri. Posebna atrakcija te manifestacije nije program nego ambijent Lubenica – kamenitog grada starog oko 4000 godina i smještenog na visokoj litici, bisera ruralne arhitekture, koji malo koga ostavlja ravnodušnim. U sklopu Lubeničkih večeri svakog će petka do 20. kolovoza renomirani izvođači održavati koncerte rane renesansne glazbe, djela suvremene klasične glazbe, kao i narodnih melodija i napjeva pretočenih u klapsko pjevanje i folklor.