Kvarner newsletter / broj 30

U rujnu na Malom Lošinju
27. Svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu

Nakon što je davne 1957. godine Mali Lošinj bio domaćin prvog Svjetskog prvenstva u podvodnom ribolovu, povijest se ponavlja pa će se u tom poznatom turističkom odredištu ove godine ponovo organizirati to prestižno natjecanje, koje će se uz brojna popratna događanja održati od 14. do 19. rujna.

Zahvaljujući idealnim klimatskim uvjetima, bogatoj flori i fauni, dobrim dupinima, antičkom kipu Apoksiomenu izronjenom u blizini otoka Lošinja te, naravno, dugoj tradiciji podvodnog ribolova, krovna svjetska organizacija sportskog podvodnog ribolova CMAS odabrala je Mali Lošinj za domaćina ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva. Od 14. do 19. rujna 2010. godine Mali Lošinj, odnosno cijeli lošinjski akvatorij, ugostit će 96 natjecatelja iz 23 reprezentacije, brojne delegacije ribolovnih saveza te još brojnije navijače. Da bi se događaj odvijao na najvišoj razini, uz natjecanje organizirat će se i popratne manifestacije – koncerti, izložbe, regate i niz drugih zanimljivih događanja.

Tradicija podvodnog ribolova na Lošinju doista je duga. Prva podvodna puška na Malom Lošinju se pojavila 1950. godine, šest godina kasnije u akvatoriju Lošinja održano je Prvenstvo sjevernog Jadrana u podvodnom ribolovu, a već godinu kasnije i Svjetsko prvenstvo. Tako se Mali Lošinj već tada pozicionirao kao svjetski centar podvodnog ribolova, a o toj neraskidivoj vezi Lošinjana i podvodnog ribolova svjedoči i spomenik podvodnom ribolovcu u centru toga grada.


Uz nadolazeće prvenstvo još jedna zanimljivost – organizatori su svim novinarima koji će u rujnu pratiti natjecanje dodijelili plakete o usvajanju dva dupina iz lošinjskog akvatorija – Musha i Sonje, što su predstavnici sedme sile dočekali s oduševljenjem te tom originalnom pričom poduprli ugled Malog Lošinja u svijetu.

Organizatori ovog renomiranog sportskog događaja su SRD Udica i SRD Škarpina, a sponzori Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica grada Malog Lošinja, dok je glavni sportski sponzor tvrtka Mares.