Kvarner newsletter / broj 31

35. Osorske glazbene večeri
Glazbeni užitak u jedinstvenom ambijentu

Još od 1976. godine u Osoru, mjestu smještenom na otoku Cresu, ljeto je rezervirano za jedinstvene Osorske glazbene večeri koje će taj ambijentalni gradić sve do 22. kolovoza činiti iznimno atraktivnim odredištem ljubitelja ozbiljne glazbe.

Osorske glazbene večeri, koje se od 16. srpnja do 22. kolovoza održavaju u Osoru, predstavljaju jedan od najvažnijih glazbeno-scenskih festivala na Kvarneru. Redovito privlače na tisuće ljubitelja ozbiljne glazbe, a u dugoj povijesti, koja započinje 1976. godine, ostaju zapamćene i po nizu praizvedbi hrvatskih skladatelja te brojnim originalnim skladbama napisanima upravo za taj festival.

Među brojnim ljetnim festivalima mnogi upravo osorski nazivaju jednim od najenergičnijih, posebno zbog promicanja djela domaćih autora ozbiljne glazbe. Koliko je energičan toliko je i originalan, jer su posjetitelji u te 34 godine mogli uživati u više od 300 skladbi napisanih upravo za osorsku publiku.

Ovogodišnje izdanje je sredinom srpnja svečano otvoreno Beethovenovom Devetom simfonijom u izvedbi Simfonijskog orkestra i zbora Hrvatske radio-televizije. Bila je to velika želja idejnog začetnika festivala i velikog glazbenog znalca Danijela Marušića, koji je, nažalost, umro prošle godine.

No, sa sjećanjem na njega festival ide dalje, a osorska publika ove godine ima priliku uživati u 18 koncerata u izvedbi više od 250 vrhunskih glazbenika. Osim toga, ovogodišnje Osorske glazbene večeri imaju još jednu posebnost – na njima gostuje i niz mladih hrvatskih glazbenika koji neće nastupiti na glavnoj osorskoj pozornici nego u napuštenim osorskim crkvicama. Upravo ti koncerti festivalu daju dodatnu ambijentalnu crtu te još snažnije afirmiraju zaštićenu kulturnu baštinu i ovaj veliki kulturni događaj.