Kvarner newsletter / broj 31

Kastav Blues Festival 2010.
U sjećanje na “Philadelphia” Jerryja Ricksa

Kastav Blues Festival 2010, koji će ljubitelje bluesa i ove godine usrećiti nizom koncerata i glazbenih radionica, održava se od 6. do 9. kolovoza, a osim velikih imena donosi još jednu novost – širi se i izvan granica Kastva.

Četverodnevni program trećeg po redu međunarodnog Kastav Blues Festivala održava se od 6. do 9. kolovoza na području cijele Kastavštine, a ne kao dosad samo u Kastvu. Potvrda je to velike popularnosti kako samog festivala tako i bluesa kao glazbenog pravca koji u Hrvatskoj ima sve više poklonika.

Kastav Blues Festival utemeljen je 2008. godine i otad plijeni veliku pozornost ljubitelja bluesa. Nastao je u čast američkog blues glazbenika “Philadelphia” Jerryja Ricksa, jednog od najeksponiranijih predstavnika tradicionalnog bluesa (country blues) i posljednjeg autora koji je povezivao takozvanu prvu generaciju blues glazbenika. Festival se održava baš u Kastvu zato što je taj glazbenik 2007. godine kao mjesto boravka odabrao taj gradić nedaleko od Rijeke, gdje je nakon nekoliko mjeseci i umro.

Program festivala ove se godine održava i u Matuljima te u Viškovu, gdje će biti organizirani koncerti i glazbene radionice.

Festival u Kastvu otvara Tomislav Goluban Band (lani proglašen jednim od najznačajnijih novih domaćih izvođača instrumentalne glazbe) i Damir Halilić Hal, lokalni glazbenik i umjetnički ravnatelj festivala. Dan kasnije, u subotu 7. kolovoza, na Trgu Matka Laginje u Kastvu svoj repertoar će izvesti Eddie Martin Band, jedan od najpopularnijih britanskih blues gitarista i pjevača, te Big Band Josipa Pepija Forembachera, poznatog pobornika big band zvuka s područja Kvarnera.

U nedjelju festival seli u Viškovo gdje će Eddie Martin uz još jedan koncert održati i veliku glazbenu radionicu, a za zatvaranje festivala u Kastvu bit će zadužen priznati američki blues pjevač Michael Roach koji će publici predstaviti davno zaboravljen blues stil iz dvadesetih godina prošlog stoljeća. Na njegov će se nastup nadovezati i jedna suvremena autorica – Teksašanka Elisabeth Lee sa svojim bendom Cosmic Mojo koji će publici predstaviti suvremeni teksaški rock pomiješan s tekovinama bluesa.