Kvarner newsletter / broj 31

Vinodolske ljetne večeri
Ružica Vinodola – osam dana fešte, lijepih djevojaka i odličnog vina

Po uzoru na priču koja seže u davno doba, na Vinodolskoj rivijeri berba grožđa će se i ove godine od 14. do 21. kolovoza pretvoriti u veliku, osam dana dugu feštu, a sudeći prema ranijim iskustvima veselja i zabave neće nedostajati.

Ružica Vinodola suvremena je fešta nadahnuta vinodolskom prošlošću i svake se godine održava u istom terminu, a poklapa se i s organizacijom atraktivnih Vinodolskih ljetnih večeri, pa će događanja trajati od 14. do 21. kolovoza.

U Vinodolu, jednom od mjesta poznate Vinodolske rivijere, pamti se običaj iz vremena vladavine plemićke obitelji Frankopan. Nakon završetka berbe grožđa u bogatim vinodolskim vinogradima među beračicama se birala najljepša i najmarljivija djevojka. Najbolju među njima ovjenčali bi vinovom lozom te je uz zvuke narodnih glazbala na čelu povorke odveli u grad. Na temelju te priče rekonstruirana je današnja priredba Ružica Vinodola, a na tragu onodobnih sajmova osmišljena je ponuda suvremenih ekoloških ili ručno izrađenih proizvoda. Manifestacija danas, otkako su prije nekoliko godina organizaciju preuzeli čelnici Turističke zajednice Novi Vinodolski i Turističke zajednice Vinodolske općine, traje čak osam uzbudljivih dana.

Fešta uvijek započinje u subotu u Bribiru gdje se kandidatkinje, dvanaest djevojaka s područja županije, predstavljaju javnosti. U Bribiru se održava i sajam vina, starih zanata te ekoloških i ručno izrađenih proizvoda, a zabava uz pjesmu i folklorni program često traje do zore.
Kandidatkinje se natječu u ukupno devet igara vezanih uz vinarstvo i vinogradarstvo kao i nekadašnji život i običaje u Vinodolu. Natjecanje prati nekoliko sudaca koji ocjenjuju djevojke, a žiri odlučuje koja je od kandidatkinja bila najbolja i najvještija. Dakle, ne radi se o natjecanju u ljepoti nego u vještini i brzini. Prvo natjecanje započinje u Pavlomiru 19. kolovoza, a sljedeća dva dana u Starom gradu u Novom Vinodolskom održavaju se preostale igre vezane uz vinarstvo i običaje iz prošlosti, svaki dan po tri, i to igre s brentačom, natjecanje u mljevenju kave, usitnjavanju klinčića…

U čast pobjednice organizira se veliki vatromet, a uz glazbu, igre i folklor posjetitelji mogu do jutarnjih sati uživati u tradicionalnim jelima i dobrom vinu. Tijekom svih tih dana publika može pratiti i 10. Vinodolske ljetne večeri u organizaciji Turističke zajednice Vinodolske općine. Manifestacija afirmira bogatu kulturno-povijesnu baštinu Vinodola jer se u prostorima frankopanskih kaštela – najpoznatijih arhitektonskih znamenitosti, i vinodolskih crkava održavaju koncerti klasične, suvremene i etno glazbe, književne večeri i kazališne predstave.