Kvarner newsletter / broj 31

Plodovi gorja Gorskog kotara
Zabavite se berbom ljekovitog bilja i ukusnih malina

Bogati programi berbe ukusnih plodova prirode po Gorskom kotaru nastavljaju se i u kolovozu, a turisti će uz popratna događanja i kušanje autohtonih delicija kući ponijeti pune vrećice samoniklog ljekovitog bilja i ukusnih malina.

Da je radni odmor u prirodi jedan od rastućih trendova u turizmu potvrđuju i članovi udruge Plodovi gorja Gorskog kotara koji na svojim turama iz mjeseca u mjesec bilježe sve više sudionika. Čelnici te udruge, čije je sjedište u Ravnoj Gori, organiziraju cijeli niz turističkih događanja u prirodi koja su Gorskom kotaru priskrbili imidž destinacije aktivnog odmora.

Kako berbe ovise o zrenju nekog ploda, turistima se svaki mjesec nudi nešto novo, a berbe su tek mali dio doživljaja. Programi traju od početka svibnja pa sve do listopada, a radi se o zanimljivoj kombinaciji rekreativno-edukativne ponude s naglaskom na berbi, domaćoj gastronomskoj ponudi i, ovisno o kraju u kojem se održavaju, obilasku atraktivnim šetnicama te razgledavanjem najznačajnijih znamenitosti u okolici.

Svaki mjeseci ima neki svoj “dan”, a kolovoz nudi čak dva. Tako se, ovisno o vremenskim prilikama, drugog vikenda u kolovozu na području Ravne Gore organizira Dan malina (7. kolovoza), a vikend kasnije turisti će poći u Lokve gdje će berbom obilježiti Dan ljekovitog bilja. Turisti će u Ravnoj Gori uz nezaobilaznu šetnju ravnogorskim šetnicama i berbu malina po šumarcima moći poslušati i niz predavanja o ljekovitosti toga ukusnog ploda. Moći će, naravno, kušati i niz jela i slastica od malina te pritom ocijeniti najbolji liker i štrudlu od malina lokalnih proizvođača.

Sličan program čeka i turiste u Lokvama, s ljekovitim biljem u “glavnoj ulozi”. Kako bi gosti mogli uživati i u plodovima iz drugih mjesta pomoći će brojni proizvođači koji su svoje prodavaonice otvorili na Cesti plodova gorja – putu koji tematski povezuje cijeli Gorski kotar.