Kvarner newsletter / broj 3

Preporuka The Independenta
Pozivnica turistima da posjete otok Cres

U pregledu najpoželjnijih svjetskih turističkih destinacija 2008. godine ugledni britanski časopis The Independent savjetuje turistima koji ove godine putuju na Mediteran da ne bi smjeli zaobići otok Cres, gdje se, uz klasičan odmor, može pridonijeti i ekološkoj očuvanosti otoka te opstanku zaštićenih otočnih “stanovnika” – bjeloglavih supova.

U današnje vrijeme intenzivne brige za očuvanje ekološke raznolikosti te sve jačeg trenda ekoturizma, otok Cres, jedan od ekološki raritetnih područja u Hrvatskoj, turistima može pružiti jedinstven doživljaj. U zaštićenom krajobrazu, u kojem obitavaju mnoge životinjske vrste, turisti mogu uživati u izvornom okruženju radeći stvari toliko različite od onoga što mogu doživjeti u svojim urbanim sredinama – mogu naučiti šišati ovce, graditi suhozide ili se brinuti o bjeloglavim supovima, koje čak mogu i posvojiti.

Otok Cres najveći je jadranski otok, a nalazi se na sjevernom dijelu Kvarnerskog zaljeva. Cres karakteriziraju veliki kontrasti između sjevernog submediteranskog dijela s visokim i gustim šumama hrasta medunca, graba, brijesta i kestena te srednjeg i južnog mediteranskog dijela s pašnjačkim goletima i makijom.

Veliko bogatstvo životinjskog i biljnog svijeta (oko 1300 vrsta) s izuzetnim brojem endemskih vrsta predstavlja pravi izazov za zaljubljenike u prirodu.

Eko centar Caput Insulae – Beli, koji novinari britanskog časopisa The Independent izuzetno hvale, već 14 godina, osim na zaštiti najugroženije ptičje vrste u Hrvatskoj, bjeloglavih supova, djeluje i na promicanju ekoturizma kao jedine mogućnosti povezivanja tradicijskog načina života utemeljenog na ovčarstvu i sitnoj poljoprivredi s gospodarskim razvojem toga kraja. Članovi Eko centra Beli, u istoimenom mjestu na Cresu, već godinama provode cijeli niz projekata čiji je prvenstveni cilj očuvanje najvrednijih dijelova prirodnog i kulturno-povijesnog naslijeđa cijelog otoka te njihovo približavanje turistima.

S tom je svrhom na području Tramuntane na sjevernom dijelu otoka uređena mreža od sedam poučnih eko staza pod nazivom “Povijest i umjetnost u prirodi” koje vrludaju kroz stara creska sela, kao i atraktivni labirinti u drevnoj šumi koji trebaju poslužiti kao “alat koji će olakšati komunikaciju čovjeka i Duha Prirode ... i dovesti do shvaćanja naše povezanosti sa svime u prirodi, a onda i do zaustavljanja svega pogubnog što joj činimo”, kako stoji u knjizi voditelja istraživačko-edukacijskog centra Beli Gorana Sušića i Vesne Radek Labirinti Tramuntane.

U zgradi Eko centra smještena je stalna izložba “Bioraznolikost cresko-lošinjskog otočja”, kojom i počinju turistički obilasci.