Kvarner newsletter / broj 31

Rijeka
Ljeto na Gradini

Turistima u Rijeci, najvećem kvarnerskom gradu koji goste privlači dinamičnim zabavnim životom, ove će godine biti iznimno zanimljivo. Naime, osim bogatog zabavnog programa Riječkih ljetnih noći cijelog se ljeta na Trsatu odigrava i Ljeto na Gradini – manifestacija koja će najviše oduševiti poklonike dobrog filma, glazbe i zanimljivih kazališnih naslova.

“Narednik James”, “Govorim ljubav”, “Vicomafija iza rešetaka”, “Stanje nacije”, “Stilske vježbe”, “Za Europu spremni”... samo su neki od filmskih naslova i originalnih kazališnih komada koji u kolovozu čekaju turiste u Rijeci. Riječ je o programu ovogodišnjeg Ljeta na Gradini, manifestaciji koja se u atraktivnom ambijentu riječkog Trsata održava od početka srpnja, a trajat će do prve polovice rujna.

Organizator te relativno nove ljetne manifestacije koja se od 2006. godine održava u prostoru Trsatske gradine je Kulturno-umjetničko društvo Bašćinski glasi iz Rijeke. Njihov je početni cilj bilo oživljavanje srednjovjekovne gradine kroz glazbu, riječ, pokret i sliku te širenje kulturne ponude grada i županije tijekom turističke sezone. Tako je u samo četiri godine uspješno održano oko 160 programa, u njima je sudjelovalo oko 800 izvođača, a programe je pratilo više od 45.000 posjetitelja. No, to je samo jedan od dokaza uspješne ideje i organizacije.

Programi se zasnivaju na gostovanju kvalitetnih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva s naglaskom na raznovrsnost glazbenih i scenskih žanrova koji će zadovoljiti ukuse posjetitelja različitih afiniteta.

Nakon niza održanih događanja tijekom srpnja, kolovoški program na Gradini započet će prikazivanjem filmova na otvorenom – “Zack i Mimi snimaju pornić” (3. kolovoza) “Ozbiljan čovjek” (10. kolovoza) i “Slomljeni zagrljaj” (17. kolovoza). Nakon filmskog uslijedit će glazbeni program – nastup jedne od trenutno najpopularnijih hrvatskih klapa Klapa Intrada (19. kolovoza) te niz koncerata različitih glazbenih žanrova – RI Rock koncert, Exclusive Jazz Night, a gostovat će i neka od većih imena hrvatske glazbene scene poput Bambi Molestersa, Darka Rundeka i Harija Rončevića.

Glazbeni program potom će ustupiti mjesto zanimljivim kazališnim komadima, a posjetitelje će sigurno zanimati “Vicomafija iza rešetaka” Mostarskog narodnog kazališta, popularne “Stilske vježbe” ili predstava “Za Europu spremni” poznate splitske komičarke Arijane Čuline.