Kvarner newsletter / broj 31

Krčki sajam
Sajam nezaboravnih doživljaja

Svatko tko odmor provede na otoku Krku kući će otići pun odličnih dojmova. Dodatna zanimljivost i atrakcija bit će Krčki sajam, velika trodnevna manifestacije koja će i ove godine od 8. do 10. kolovoza barem nakratko Krk vratiti u daleku prošlost.

Pomorska bitka, potraga za blagom, srednjovjekovni sajam, eko sajam, zabavni program, autohtona ugostiteljska ponuda... sve je to samo mali dio ozračja velikog Krčkog sajma koji će se i ove godine u gradu Krku održavati od 8. do 10. kolovoza.

U velikom povijesnom spektaklu tri će dana uživati oni koji se slučajno ili ciljano tih dana nađu u Krku, najvećem gradu istoimenog otoka. Spektakl je zapravo velika fešta na otvorenom – različita zbivanja na četiri pozornice i dvjestotinjak štandova raštrkanih rivom i glavnim gradskim lokacijama redovno privuku i više od šezdeset tisuća posjetitelja.

Sajam se u Krku s povremenim prekidima održava od 1524. godine, a na njemu su trgovci sa svih strana Europe prodavali različitu robu, da bi se u novije vrijeme pretvorio u turističku atrakciju. No, nije to tek atraktivni spektakl niti je glavna svrha sajma puka zabava za sudionike i mještane. Sajam je prozor u mračni srednji vijek u kojem su živjeli, borili se i nestali posljednji krčki knezovi Frankopani. A upravo je veličanje njihove uloge u životu Krka jedna od osnovnih zadaća ovoga sajma koji, unatoč šarenim štandovima, zapravo i nije pravi “sajam”. Na njemu nema trženja robe ni zveckanja dukatima, nema pogađanja i klađenja, no atmosfera ipak pomalo podsjeća na dio srednjovjekovne svakodnevice.

Glavna je stoga zadaća organizatora da ožive duh toga vremena, a to postižu nizom viteških nadmetanja, zvukovima bubnjeva i fanfara, vatrometom, kostimiranim knezovima i kneginjama. Oslobođeni suvremene tehnologije, nastoje podsjetiti tisuće turista i posjetitelje grada Krka na ljepotu rada ruku i vještinu prstiju, na žuljeve i sudbinsku povezanost s prirodom, zemljom i morem, na duhovno i materijalno stvaralaštvo naših starih.

Sajam tako uspješno spaja mračno i moderno jer se na četiri gradske pozornice ne prestaju redati zabavna događanja, na štandovima se nude tradicionalne i moderne delicije, a srednjovjekovna nošnja Krčana, izlet brodom u lov na blago i drugi povijesni događaji samo upotpunjavaju ovu atraktivnu manifestaciju.