Kvarner newsletter / broj 31

Bejahad u Opatiji
Židovska kulturna scena

Tradicionalni tjedan židovske kulture, Bejahad, koji će se i ove godine održati u Opatiji od 24. do 31. kolovoza, zainteresiranoj će publici predstaviti bogatu židovsku baštinu – od filmskih uspjeha židovskih autora, filmova sa židovskom tematikom do slikarskih izložbi i promocija knjiga.

Ljetna pozornica grada Opatije i ovoga će kolovoza biti glavna scena još jednog tradicionalnog tjedna židovske kulture, manifestacije poznate pod nazivom Bejahad, koja će se održati od 24. do 31. kolovoza.

Cilj te manifestacije je jačanje kulturnog identiteta Židova na ovim prostorima, pa će tradicionalni tjedan Bejahad posjetiteljima predstaviti niz kulturnih ostvarenja brojnih sudionika.

Tjedan će započeti svečanim koncertom Davida Gazarova, pijanista iz Azerbajdžana židovskog porijekla, a koktel dobrodošlice posjetitelji će ispiti uz film “Bejahad 2009”.

“Kulturom do zajedništva” tematski je naziv drugog dana, kad će jedan od najznačajnijih publicista jugoistočne Europe Predrag Matvejević promovirati svoju najnoviju knjigu “Kruh”. Riječ je o velikom humanistu i kozmopolitu hrvatsko-bosanskih korijena koji trenutno živi i radi u Italiji. Uslijedit će i izložba slika Vladimira Veličkovića, a dan će završiti prikazivanjem filmova sa Sarajevskog filmskog festivala.

Treći će dan biti posvećen Židovima u Italiji tijekom kojeg će se predstaviti brojni umjetnici židovskog porijekla, a večer će obilježiti nagrađeni filmovi prikazani na ovogodišnjem Zagrebdoxu, festivalu dokumentarnog filma. Vikend će proteći u odmoru, nakon čega će uslijediti još dva programski bogata dana. Među brojnim umjetnicima ističe se poznati izraelski grafički dizajner Dan Reisinger, bit će prikazan još niz filmova sa židovskom tematikom, uključujući i neke s nedavno završenog zagrebačkog Jewish film festivala. Glazbeni program obogatit će i gostovanje Idan Raichel Projecta, jednog od trenutno najpopularnijih izraelskih glazbenika.