Kvarner newsletter / broj 31

Opatijska Ljetna pozornica
Tri dana u znaku Đorđa Balaševića

Nakon sedmogodišnje pauze od velikih koncerata te nastupa isključivo uz promociju knjige, hrvatska će publika tek ovoga kolovoza moći u cijelosti doživjeti djelo najpopularnijeg vojvođanskog kantautora Đorđa Balaševića; za svoju je luku odabrao Opatiju gdje će u tri dana, od 13. do 15. kolovoza, publici podariti svoje bezbrojne pjesme, ali i svoj prvi film.

Dolazak velikog vojvođanskog kantautora i ujedno vrlo skromnog glazbenika Đorđa Balaševića organiziran je u povodu promocije njegovom prvog filma nazvanog “Kao rani mraz”, inspiriranog dobro poznatom, opjevanom pričom o Vasi Ladačkom. Tragičnu priču o tom liku iz Balaševićevih pjesama znaju svi poklonici tog glazbenika.

Prema najavama organizatora trodnevne manifestacije, prikladno nazvane “Vasa Ladački u Opatiji”, doček Đorđa Balaševića očekuje se 13. kolovoza, kada će kao kapetan svog broda zajedno s pratnjom uploviti u opatijsku luku. Opatijom će potom prodefilirati kočijom uz pratnju tamburaša koja će ga odvesti na promociju dokumentarnog filma o nastanku njegova filmskog prvijenca.

Sljedeći dan opatijskoj će publici prirediti veliki koncert koji će biti prilika za evociranje uspomena jer ovo neće biti prvi put da nastupa u Opatiji. Upravo je u tom gradu, koji često naziva i svojim sretnim gradom, prvi put otpjevao “Prvu ljubav”, pjesmu koja je obilježila dobar dio njegove glazbene karijere.

Na koncertu će mu se pridružiti i niz domaćih glazbenika, a prvi put će ga pratiti novi orkestar Panonska mornarica (naziv također aludira na njegov veliki hit “Panonski mornar”), u kojem svira više od 20 glazbenika.

Posljednjeg dana programa “Vasa Ladački u Opatiji” Ljetna pozornica će se nakratko pretvoriti u njegovu rodnu Vojvodinu. Publika će sigurno uživati u pjesmama i društvu toga glazbenika, a premijerno će moći vidjeti i dio filma, koji sam autor, inače veliki komičar, čak ne naziva filmom nego najdužim glazbenim spotom ikad snimljenim. Premijeri filma nazočit će i glumci, što će završnici manifestacije dati posebnu draž.