Kvarner newsletter / broj 31

Jedinstvena ponuda kod Novog Vinodolskog
Obnovljena staklena kapelica čeka turiste

Nedugo nakon “otkrića” jedinstvenog arhitektonskog zdanja skrivenog u šumi, staklena kapelica Uzvišenja sv. Križa smještena nedaleko od Novog Vinodolskog već je obnovljena i kao nova znamenitost vinodolskog kraja stavljena u turističku ponudu.

Nalazite li se u blizini Novog Vinodolskog, krenite u potragu za staklenom kapelicom. Ne, nije riječ o bajci, jer se u zaleđu Vinodolske rivijere, točnije u selu Omar – Krmpote, administrativno vezanom uz Novi Vinodolski, krije upravo takva znamenitost.

Staklena kapelica Uzvišenja sv. Križa predstavlja iznimno rijedak spomenik sakralne i arhitektonske baštine. Specifična je po metalnoj konstrukciji u secesijskom stilu koja je ograđena staklenim pročeljem i krovištem. Kako se nalazi u šumskom predjelu i već je dugo izvan funkcije, čelnici Turističke zajednice Novog Vinodolskog, Turističke zajednice Primorsko-goranske županije, Hrvatske turističke zajednice te gradskih i županijskih vlasti pokrenuli su projekt njene obnove i staklena kapelica uskoro će biti uvrštena u turističke itinerare toga kraja.

Vjeruje se kako je to originalno sakralno zdanje početkom XX. stoljeća dao izgraditi vlasnik velikog posjeda na kojem se nalazi, stanoviti Petar Krpan zvan Samac. Kapelica se tada često koristila pa je uz nju izgrađena kamena cisterna kružnog tlocrta ograđena niskim kamenim grlom bunara i opasana suhozidom.

Tako cijelo zdanje, iako još nije do kraja obnovljeno, predstavlja znamenitost koju svakako vrijedi obići jer se radi o originalnom primjeru oblikovanja sakralnog objekta, a konzervatori vjeruju da je kapelica Uzvišenja sv. Križa jedno od rijetkih sličnih zdanja na svijetu.