Kvarner newsletter / broj 32

Ususret Svjetskom prvenstvu u podvodnom ribolovu
Milenijska fotografija – počast ljudima i tradiciji

Lošinjsko turističko središte Nerezine nedavno je bilo poprište snimanja 208. milenijske fotografije, a Danijel Gospić, hrvatski reprezentativac i europski prvak u podvodnom ribolovu, uvršten je među sportske velikane koji su se našli na milenijskim sportskim fotografijama autora Šime Strikomana. Uz sportske rezultate toga ronioca, postoje za to i dodatni razlozi…

Otok Lošinj je od 14. do 19. rujna domaćin Svjetskog prvenstva u podvodnom ribolovu. Ta značajna manifestacija, kao i tradicionalna povezanost lošinjskog arhipelaga s podvodnim ribolovom povod su da je ondje snimljena jedna od milenijskih fotografija Šime Strikomana, projekt kojim se za budućnost ovjekovječuju znameniti ljudi, događaji i mjesta u Hrvatskoj. Čak 1150 osoba – stanovnici otoka Lošinja i njihovi gosti odjeveni u prigodne majice Svjetskog prvenstva – svojim je tijelima “ocrtalo” figuru ronioca Danijela Gospića, hrvatskog reprezentativca i europskog prvaka u podvodnom ribolovu. Tako je on postao peti vrhunski sportaš zabilježen u seriji milenijskih fotografija autora Šime Strikomana. Na sportskim milenijskim fotografijama također su Ivano Balić (na Svjetskom rukometnom prvenstvu proglašen najboljim rukometašem svijeta), košarkaš Krešimir Čosić, košarkaš Dražen Petrović i nogometaš Ivica Olić.

Milenijska fotografija poznatog hrvatskog fotografa Šime Strikomana snimljena u Nerezinama uvod je u predstojeće Svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu, događaj iznimno važan za otok Lošinj i njegov arhipelag.