Kvarner newsletter / broj 32

Festival Kvarner Opatija
Simfonija se nastavlja u listopadu

Najnoviji opatijski glazbeni festival – Festival Kvarner, čiji programi ozbiljne glazbe obuhvaćaju veliki dio godine – započeo je u travnju, nastavio se u lipnju, a u posljednjem terminu 10. listopada obradovat će ljubitelje te vrste glazbe djelima Felixa Mendelssohna-Bartholdyja, Roberta Schumanna i Ludwiga van Beethovena.

Uvertirom Hebridi, opus 26 Felixa Mendelssohna-Bartholdyja, započet će ovogodišnji posljednji dio najmlađeg opatijskog glazbenog festivala – Festivala Kvarner. Program će biti izveden 10. listopada kada će opatijski Hotel Kvarner zasigurno privući brojne poklonike ozbiljne glazbe. A osim Uvertire Hebridi najljepšom hotelskom dvoranom u Hrvatskoj – Kristalnom dvoranom, razlijegat će se i zvuci Klavirskog koncerta u a-molu opus 54 Roberta Schumanna te 7. simfonije Ples apoteoza u a-duru opus 92 Ludwiga van Beethovena.

Poklonici ozbiljne glazbe i djela slavnih europskih kompozitora koja su se već izvodila na spomenutom festivalu zasigurno ni u budućnosti neće zaobići Opatiju, posebno stoga što će posljednji ovogodišnji koncert najaviti bogata događanja za narednu godinu. Koncerti u Kristalnoj dvorani bit će, naime, uvršteni u kalendar stalnih kulturnih događanja u Opatiji.

Poznavatelji bogate opatijske povijesti nimalo se neće začuditi što se ovakav niz koncerata, koji su prava poslastica za ljubitelje klasične glazbe, održava upravo u Opatiji. Ugled ekskluzivnog zimovališta Opatija je stekla još krajem XIX. stoljeća, za vrijeme vladavine Austro-Ugarske, kada je slovila kao jedna od najomiljenijih lječilišno-turističkih destinacija visokoga europskog plemstva. Njena je ljepota opčinjavala careve i pripadnike visokog europskog društva, među kojima su bili i slavni kompozitori čija djela sada čine okosnicu ovog najmlađeg, ali iznimno vrijednog opatijskog festivala.

Realizaciju festivala potpisuje Turistička zajednica grada Opatije, udruga Festival Kvarner te umjetnički direktor Ad Libitum Konzertwerkstatt Vienna Michael Fendre, koji je ujedno i glavni organizator svih koncerata. Spomenimo i to da djela izvode istinski majstori – članovi austrijske Orchesterakademie Ossiach kojima u pratnji klavirista Gottlieba Wallischa ravna poznati francuski dirigent Rémy Ballot.