Kvarner newsletter / broj 32

Muzej grada Crikvenice
Riznica fosilnog blaga iz ledenog doba

U Muzeju grada Crikvenice otvorena je reprezentativna izložba “Lavlja jama”, nazvana prema ostacima špiljskih lavova i brojnim drugim fosilnim iskopinama pronađenim u obližnjoj jami Vrtara mala kod Dramlja. Izložba prikazuje niz fosilnih ostataka životinja izumrlih tijekom ledenog doba, a stručno vodstvo muzeja posjetitelje će podrobnije upoznati s tom atraktivnom paleontološkom temom.

Zanima li vas prapovijest, posebno ona s kraja ledenog doba, a nalazite se na Kvarneru, svakako se zaputite u Crikvenicu gdje u Muzeju grada Crikvenice do 3. svibnja 2011. godine traje velika izložba pod nazivom “Lavlja jama”. Eksponati koji su na njoj predstavljeni pronađeni su u jami Vrtara mala pokraj obližnjeg mjesta Dramalj. Taj je speleološki objekt velika riznica još uvijek nedovoljno istraženog paleontološkog blaga. Ali već i ono što je otkriveno i prikazano na izložbi svrstava jamu Vrtara mala u jedan od najbogatijih paleontoloških lokaliteta u Hrvatskoj.

Posjetitelje izložbe će kustosi muzeja podrobnije upoznati s pričom o našoj prapovijesti i dinamičnim životom u vrijeme gornjeg pleistocena, odnosno kraja dugog razdoblja ledenog doba u kojem se pojavio današnji čovjek.

Jama Vrtara mala duboka je tridesetak metara i prilično je zahtjevna za istraživanje, no kako je u njoj pronađeno mnoštvo fosilnih ostataka davno izumrlih životinja te uočena velika bioraznolikost podzemnih organizama (rijetka vrsta podzemnog dekapodnog račića i kozica), upisana je u Registar spomenika prirode i preliminarno zaštićena. Jama je istraživana u nekoliko navrata, a u posljednjem velikom iskapanju organiziranom 2007. godine u njoj je pronađen veliki broj fosilnih ostataka špiljskih lavova, pojedinačne kosti vuka i špiljskog medvjeda (ursusa), kralješci i kosti bovidi goveda (bizon), jelena, ptica, malih sisavaca, konja pa čak i dio noge nosoroga. Pronađeni su nalazi potom primjereno obrađeni, preparirani, pohranjeni, a sada su izloženi u Muzeju grada Crikvenice.

Izložba se do 15. rujna može pogledati svaki dan od 9 do 13 sati te od 18 do 22 sata, a od 16. rujna do 3. svibnja 2011. godine od ponedjeljka do subote od 9 do 13 sati.

U Muzeju grada Crikvenice osim tog fosilnog blaga do sredine listopada ove godine možete pogledati još jedan zanimljiv izložbeni postav. Riječ je o izložbi “Sjenka slave”, koja slikom, riječju i pokretom predstavlja zanimljivu priču o automobilizmu, motociklizmu i auto-moto sportu u Crikvenici. To je vrlo dinamična priča o atraktivnim utrkama raznim vrstama motornih vozila koje su se u Crikvenici održavale još tridesetih godina prošloga stoljeća. Prve utrke u Crikvenici ujedno se smatraju i počecima auto-moto turizma na našem dijelu Jadrana, koji je najveći uspjeh doživio sa speedway utrkama što su od 1952. do 1977. godine bile vrhunska crikvenička sportsko-turistička priredba.

Izložba se do 15. rujna može pogledati svaki dan od 9 do 13 te od 18 do 22 sata, a od 16. rujna do 15. listopada 2010. godine od ponedjeljka do subote od 9 do 13 sati.