Kvarner newsletter / broj 32

Opatija – Gorski kotar
Svjetsko prvenstvo u amaterskoj radiogoniometriji

Od 13. do 18. rujna Opatija i šumoviti predjeli Gorskog kotara bit će središte svijeta radiogoniometrije jer se u tom terminu održavaju čak dva velika natjecanja – 15. Svjetsko prvenstvo u amaterskoj radiogoniometriji te 1. Svjetsko prvenstvo u radiogoniometriji za slijepe osobe.

Šumoviti tereni Gorskog kotara od 13. do 18. rujna bit će poprište natjecanja najboljih svjetskih amatera u radiogoniometriji, disciplini vrlo sličnoj orijentacijskom trčanju. U tom će se terminu održati čak dva velika natjecanja na svjetskoj razini – 15. Svjetsko prvenstvo u amaterskoj radiogoniometriji te 1. Svjetsko prvenstvo u istoj disciplini za slijepe osobe koje će biti organizirano 14. rujna. Domaćin natjecanja je grad Opatija, a organizator Hrvatski radioamaterski savez.

Disciplina amaterska radiogoniometrija (ARG) srodna je orijentacijskom trčanju koja zahtijeva da se orijentirajući se putem radioprijamnika u što kraćem vremenu pronađu sve zacrtane kontrolne točke. Položaj u šumi skrivenih odašiljača određuje se uz pomoć goniometra, tj. radioprijamnika, metodom mjerenja azimuta iz više točaka. Natjecanje se odvija u prirodi, pridonosi općoj tjelesnoj kondiciji i zdravlju, izgrađuje pozitivan odnos prema zaštiti čovjekove okoline, razvija natjecateljski duh i vještine orijentacije te kretanja po nepoznatom zemljištu uz pomoć karte i kompasa, vještine rukovanja radiouređajima i proučavanja fenomena rasprostiranja elektromagnetskih valova.

Prema najavama organizatora, na oba će natjecanja sudjelovati oko 500 natjecatelja iz cijeloga svijeta, a dolazak je dosad potvrdio rekordan broj reprezentacija – čak 35. Tako će Opatijom, gdje će biti smješteni, i Gorskim kotarom, gdje će se natjecati, prodefilirati sportaši iz Australije, Južne Koreje, Japana, Kine, Kanade, SAD-a, Rusije, Danske, Švedske, Velike Britanije i ostalih europskih Hrvatskoj bližih zemalja.

15. Svjetsko prvenstvo održat će se 15. i 17. rujna na terenima oko Delnica, s obzirom na to da područje odgovara pravilima Međunarodne radioamaterske unije (IARU), dok će se natjecanje slijepih radioamatera održati u Opatiji.

Dolazak rekordnog broja natjecatelja iz svih krajeva svijeta zasigurno će pobuditi pažnju gledatelja, koji će, vjerujemo, biti odlični navijači i time dodatno zaoštriti atmosferu natjecanja.