Kvarner newsletter / broj 32

Park prirode Učka
Zaštićena baština i tradicija na Učkarskom sajmu

Četvrtu godinu zaredom Park prirode Učka pažnju brojnih posjetitelja plijeni i atraktivnim Učkarskim sajmom – sajmom tradicijskih proizvoda, predmeta baštine i starih zanata, koji će 5. rujna, sudeći prema odazivu ranijih godina, obići više od deset tisuća posjetitelja.

Put prema Parku prirode Učka 5. rujna zasigurno će biti pun ljubitelja prirode, a razlog je 4. Učkarski sajam – velika manifestacija čiji je cilj upoznavanje posjetitelja s tradicijom i baštinom života na Učki i uz tu planinu. Riječ je, naravno, o tradicionalnom suživotu čovjeka i prirode uz Učku, planinu koja spaja Kvarner i Istru, pa se na njoj isprepliću brojni primorski i istarski običaji.

Sajam je prvi put organiziran 2007. godine, a zamišljen je kao mjesto na kojem se predstavlja sve blago toga kraja – od autohtone gastronomske ponude, tradicijskih jela i pića, starih zanata i glazbe, kulturnih običaja do uporabnih predmeta, povijesnog, kulturnog i etnološkog nasljeđa koje se kao zaštićeno blago čuva u mnogim domovima. S obzirom na to da su upravo takvi detalji i proizvodi prepoznati kao turistički biseri, sajam redovno privuče i do 10 tisuća posjetitelja.

Stoga je ta relativno nova manifestacija već prerasla okvire klasičnih lokalnih sajmova, a pretvorila se u svakogodišnji događaj kojim se nadopunjuje i obogaćuje ponuda Parka prirode te pomaže da tradicijske vrijednosti toga kraja ne padnu u zaborav.

Najavljeno je sudjelovanje 30 lokalnih proizvođača od kojih će posjetitelji moći kupiti niz kvalitetnih i jestivih suvenira. Bit će tu bogat izbor meda, ljekovitih trava, proizvoda od puževa, mnogo vrsta sireva, vina, rakija, pršuta, domaćih kolača pa čak i prirodnih kozmetičkih proizvoda. A da bi posjetitelji cijeli dan imali što obilaziti, domaćini će se i ove godine pobrinuti da prezentiraju baš sve što bi im moglo biti zanimljivo. Bit će priređena velika izložba tradicionalnog alata, oruđa i posuđa, autohtonih glazbenih instrumenata, a zanatlije će prisutnima prezentirati svoje vještine. Održat će se i izložba gljiva, a posebnu će pozornost plijeniti tor s autohtonim domaćim životinjama – istarskim govedom boškarinom, istarskom ovcom pramenkom, kozom i istarskim tovarom. A ni oni neće biti tek puki “manekeni”, jer će vlasnici boškarina prisutnima prikazati koliko su to poslušne životinje.

Ugostiteljska ponuda isključivo će se temeljiti na domaćoj hrani, a u kulturno-zabavnom programu nastupit će folklorno društvo te pjevačke skupine koji izvode stare plesove i pjesme toga kraja.

Posjetitelji će moći pratiti niz stručnih edukativnih predavanja o prigodnim temama koja će ih upoznati s nizom skrivenih atrakcija Učke.