Kvarner newsletter / broj 32

Otkrijte tajne Cresa
Eko programi za drugačiji godišnji odmor

Želite li na nekoliko dana postati otočani, upoznati smireni život na otoku, nesmetano uživati u prirodi i aktivno se odmarati sudjelujući u tipičnim otočnim aktivnostima – posjetite otok Cres gdje se uz brojne turističke “priče” nudi čak 11 jedinstvenih eko programa koji će zainteresiranima otkriti sve tajne toga otoka.

Turisti na otoku Cresu odnedavno mogu sudjelovati u čak 11 atraktivnih eko programa, jedinstvenih izletničkih tura s ciljem otkrivanja otočnih tajni, uživanja u prirodnom okruženju i suživotu s domaćinima. Te programe tržištu nudi tvrtka Tajne Cresa, a prilagođeni su svim generacijama i afinitetima. Osim vođenja po otoku, programi izletnike upoznaju s tipičnim otočnim aktivnostima, a tko poželi može u njima sudjelovati. Programi se temelje na malim turističkim grupama za najviše osam ljudi koji žele upoznati tisućljetnu ravnotežu suživota otočana s jedinstvenom otočnom prirodom. Ture vodi stručno osoblje koje poznaje svaki kutak na otoku pa su redovno “začinjene” brojnim pričama i legendama o starim otočnim selima, putovima i uvalama.

Jedan od programa je posjet Eko-centru Beli gdje se nalazi velika kolonija zaštićenih bjeloglavih supova, a uključuje obilazak usputnih znamenitosti, kušanje vina i maslinovog ulja, priču o najstarijem hrastu na otoku, upoznavanje otočne bioraznolikosti te, naravno, edukativnu priču o supovima.

Drugi program vodi turiste do napuštenih sela krivudavim stazama duž cijelog otoka. Svako od tih danas uglavnom napuštenih sela krije neku legendu koja će posjetitelje zasigurno nagnati da ga sami temeljitije istraže. Svako od njih ima i neku osobitost koja, ukupno gledajući, čini osnovu creske prirodne, povijesne i kulturne raznolikosti. Od ostalih programa tu je poznata Staza labirinata, kojih na otoku ima čak sedam. Atraktivna je i Staza napoleonskog puta te brojni drugi utabani, makadamski i asfaltirani pravci na kojima će turisti upoznati cijeli otok.

Programi su jednodnevni, a ovisno o tome o kojem je riječ uključuju šetnje, prijevoz malim kombijima, biciklima pa čak i brodom. A kako je cilj upoznavanje ekološke bioraznolikosti i načina života stanovništva, sudionici tura štošta će saznati o tipičnim otočnim aktivnostima – ribarstvu, maslinarstvu i stočarstvu. Tko poželi i sam će se, naravno, moći okušati u nekom od tih svakodnevnih poslova.