Kvarner newsletter / broj 32

Veliki jubilej otoka Lošinja
125 godina zdravstvenog turizma

Dolaskom ranih jesenskih dana klasičnu turističku ponudu na Jadranu polako zamjenjuju kongresni i zdravstveni turizam. To će otoku Lošinju – na kojem se ove godine svečano obilježava 125. godišnjica zdravstvenog turizma – donijeti novi val gostiju.

Otok Lošinj je odavno poznat kao otok zdravlja i vitalnosti, o čemu svjedoči čak 125 godina duga tradicija zdravstvenog turizma.

Veliki jubilej bio je povod osmišljavanju još jednog promotivnog kataloga otoka Lošinja pod nazivom “Prirodni ljekoviti činitelji otoka vitalnosti”, koji je Turistička zajednica grada Malog Lošinja izdala ove godine, a u njemu su sažeti podaci na kojima se zasniva zdravstveni turizam otoka.

Zdravstveni turizam se na Lošinju razvija još u doba vladavine Austro-Ugarske, od 1885. godine. I tada se, baš kao i danas, ponuda temeljila na izvanrednim klimatskim i prirodnim uvjetima.

Prema bioklimatološkoj analizi zadnjih 30 godina, Lošinj ima više od 2600 sunčanih sati godišnje, umjerene dnevne oscilacije temperature, što pridonosi smanjenju stresa. More je vrhunske kakvoće te ima 25 različitih učinaka na psihofizičko stanje, a aromaterapijska svojstva više od 1200 otočnih biljaka povoljno djeluju na dišni sustav. Također, mjerenje čistoće zraka pokazuje izvrsnu kvalitetu, a umjerena mediteranska klima također povoljno utječe na kvalitetu ponude izvan ljetne sezone. Atraktivnosti ponude pridonose i brojni manji otoci lošinjskog arhipelaga te čisto more s bogatom florom i faunom. Svi ti uvjeti odredili su još prije 125 godina otvaranje klimatskih lječilišta. U novije doba ta su lječilišta pretvorena u hotele, no dobar dio njihove ponude temelji se upravo na zdravstvenom i wellness turizmu. I ostali su sadržaji na otoku prilagođeni toj specifičnoj ponudi – niz je programa kojima turisti mogu utjecati na poboljšanje svoga zdravlja, uključujući i onaj najjednostavniji – ugodnom šetnjom brojnim lošinjskim šetnicama usput uživajući u aromatičnim mirisima lošinjskog bilja. Tu je i Miomirisni vrt u kojem se, osim upoznavanja brojnih vrsta bilja i plodova, organiziraju tematski dani kad gosti mogu istinski uživati u mirisima i okusima Lošinja. Tako se i bogata otočna gastronomska ponuda temelji upravo na tim aromatičnim i ljekovitim okusima.