Kvarner newsletter / broj 32

Lopar
Stotinu godina bavljenja turizmom

U Loparu na otoku Rabu ovoga je ljeta posebno zabavno, a povod je proslava velikog jubileja – stotinu godina bavljenja turizmom. Najveća se fešta tek očekuje jer će se središnje obilježavanje stoljetne obljetnice, uz niz drugih turistima atraktivnih događanja, organizirati tijekom rujna.

Mjesto Lopar, koje se nalazi na sjeverozapadnom dijelu otoka Raba, ovoga je ljeta u svečanom ozračju – slavi se 100. obljetnica turizma, a središnje će se slavlje tek održati. Tako će ovo mjesto, poznato po možda najljepšim pješčanim plažama na Jadranu, i tijekom rujna biti izuzetno dobro posjećeno.

Niz aktivnosti, poput otkrivanja spomen-ploče na mjestu gdje je turizam “rođen”, promocija knjige “Lopar – turistička prošlost i sadašnjost”, prezentacija starih običaja i zanata pod nazivom “Povratak korijenima”, već je iza nas, a ono što u rujnu slijedi zabavit će baš svakog turista i zasigurno ih još bolje povezati s tim atraktivnim otočnim mjestom.

Središnje događanje trajat će od 3. do 12. rujna kad će se u mjestu svakodnevno održavati zabavni programi. A najveća će fešta biti u povodu dana Općine Lopar kada će se domaćini potruditi ugoditi baš svakoj želji. Bit će tu, naravno, mnogo pjesme i plesa, kao i stolova prepunih raznim otočnim specijalitetima. Gužve su neizbježne, a kad se posjetiteljima od 10. do 12. rujna pridruži i petstotinjak najavljenih motorista koji će u mjesto doći na još jedan tradicionalni motosusret Bikerfest Lopar 2010, dodatnih decibela zasigurno neće nedostajati.

Nakon što motoristi napuste Lopar, mjestom će 18. rujna zavladati ribiči jer se za turiste toga dana organizira tradicionalno natjecanje u udičarenju. Njih će već 24. rujna zamijeniti ronioci. Naime, od 24. do 26. rujna upravo će u Loparu biti održano Otvoreno prvenstvo Hrvatske u ronjenju na dah – Rab Dive Off, a osim brojnih domaćih ronilaca očekuje se i dolazak velikog broja inozemnih natjecatelja, među njima i nositelja nekoliko nacionalnih rekorda s prošlih natjecanja.

Sva ta događanja obogatit će brojne priče iz prošlosti. Lopar je kao najudaljenije mjesto na otoku Rabu u načinu života zadržao najčvršće veze s prošlošću, a veliki jubilej dodatno je potaknuo tu vezu. Mještani će turistima ispričati priču o najstarijoj vezi mjesta i turizma iz davne 1902. godine. Te je godine u Loparu otvorena prva gostionica. Vlasnik joj je bio tadašnji seoski glavar Petar-Šime Pičuljan, čiji potomci i danas žive na otoku. U gostionici su se prvotno nudila tek jednostavna jela, no uspostavom prve brodske linije gostionicu je počelo posjećivati sve više tuđinaca pa je ona uskoro proširena u restoran, a 1910. godine i mali pansion s devet soba. Upravo je ta godina, kad su prvi turisti noćili u mjestu, proglašena početkom organiziranog bavljenja turizma u Loparu.