Kvarner newsletter / broj 32

Brod Moravice
Plodovi jeseni

Da biste regiju Kvarner doživjeli u cijelosti te uživali u njezinoj raznolikosti, poneki dan izdvojite za izlete u Gorski kotar. Ondje se cijele godine organiziraju atraktivne manifestacije u prirodi, a u rujnu vas očekuju Dani šljiva te veliko natjecanje u pripremanju srnećeg gulaša.

Iako prirodne ljepote Gorskog kotara mnoge turiste ostavljaju bez daha, posebno one iz urbanih središta, razlog za posjet toj zelenoj regiji ne mora biti samo vizualno uživanje u prirodi. Kako bi potaknuli razvoj i turističkom pričom obuhvatili brojne male lokalne proizvođače, u cijelom se Gorskom kotaru tijekom godine organiziraju mnogi tematski dani. Njihovi su termini vezani uz branje i dozrijevanje bilja i plodova pa će tako u rujnu na području općine Brod Moravice biti organizirani Dani šljiva.

No, veselo će biti i prije toga. U subotu 11. rujna održava se tradicionalno natjecanje u pripremanju srnećeg paprikaša u kotlićima, poznato pod nazivom Zlatni kotlić. Iako će na natjecanju sudjelovati mahom domaće ekipe, događaj bi turistima mogao biti izuzetno zanimljiv. Osim mirisa paprikaša koji će se toga dana širiti na sve strane, posjetitelji će moći uživati i u bogatom zabavnom programu. Ovu goransku priču posebnom čini jedinstveno okruženje u kojem se odvija. Fešta se održava na livadi, a svatko će odabrati kako će se zabavljati. Svatko će dan provesti po svom izboru – možete plesati, jesti, pomagati u pripremanju jela ili upijati znanja vrsnih kuhara, spavati u hladu ili zaigrati nogomet s djecom. Upravo je u tome draž svih goranskih turističkih programa.

Slično će biti i u Danima šljiva koji će se održati 25. rujna. Manifestaciju će, kao i uvijek, organizirati djelatnici Turističke zajednice Brod Moravice i Udruge umirovljenika Brod Moravice, a posjetitelji će moći brati šljive, sudjelovati u pečenju rakije, degustirati proizvode od šljiva pripremljene na domaći način, a bit će i suci u izboru “najpekmeza” i “najrakije”.

Ljubitelji prirode naći će na livadama i travnjacima i rijetke planinske vrste biljaka, a u dolini rijeke Kupe brojne vrste šarenih leptira.