Kvarner newsletter / broj 32

Zlatni otok Krk
Aktivan odmor uz vino, masline i smokve

Iako je najveći otok na Jadranu, to nije jedini epitet kojim se opisuje otok Krk. Njega zovu i “Zlatni otok”, što duguje boji svojih vina, meda i maslinova ulja, pa su upravo dani kasnog ljeta i rane jeseni idealni za upoznavanje te “zlatne” ponude…

Zlatni otok, kako Krk nazivaju već desetljećima, upravo ovih ranih jesenskih dana najviše sja svojim zlatnim sjajem. To ime otok Krk zahvaljuje boji svojih velikih prirodnih aduta – vinu, medu i maslinovu ulju. Budući da je upravo rujan vrijeme intenzivne berbe grožđa, okus i miris mladog vina na otok će i ove godine privući veliki broj turista.

Iako su službeni Dani vina otoka Krka već održani krajem kolovoza, prava berba tek predstoji. Pojedine vinarije i agencije već niz godina organiziraju radne turističke programe berbe grožđa.

Programi berbe traju samo sedam dana, a termin ovisi o vremenskim uvjetima. S obzirom na to da se za program redovno traži mjesto više brojni turisti nažalost ostanu “kratkih rukava”. No, iako možda neće organizirano sudjelovati u berbi, moći će kušati vrbničko mlado vino ili se priključiti nekoj od brojnih obitelji kojima će u berbi dobro doći pomoć još ponekog para ruku.

Nakon berbe svakom će goditi okrjepa u otočnim konobama i restoranima, kojih na Krku zaista ne nedostaje.

Uz bogatu gastronomsku ponudu najtraženija će biti čaša Vrbničke žlahtine – vina napravljenog od autohtone bijele sorte grožđa koje se odlikuje bistrom zelenkasto-žutom bojom, a krasi ga lagana, osvježavajuća voćna aroma. Grožđe se uzgaja u vrbničkom polju, u neposrednoj blizini mjesta Vrbnika na Krku.

Osim autohtone žlahtine turisti će moći kušati i druge krčke delicije i pića – od voćnih rakija do ukusnih rakija od meda, a početkom rujna moći će sudjelovati u još jednoj sličnoj ukusnoj priči – Danima smokava. Nešto kasnije, u listopadu, slijede Dani maslina.

Dani smokava rezervirani su za prvi tjedan rujna, a u manifestaciji sudjeluje veliki broj krčkih ugostitelja i proizvođača. Tako će i ove godine turisti imati priliku kušati rakiju od smokava, liker od smokava kao i razna jela na bazi svježih ili sušenih smokava. A ako se pridruže beračima, smokve će kušati baš kada su najbolje – dozrele i svježe ubrane.