Kvarner newsletter / broj 33

Povijesni Grad Grobnik
Bogata Grobnička jesen

U povijesnom zdanju Grada Grobnika, središtu jezgre današnje općine Čavle, krajem rujna započela je još jedna Grobnička jesen – tromjesečna manifestacija na kojoj će posjetitelji sve do prve polovice prosinca moći uživati u bogatom kulturnom programu – koncertima, znanstvenim skupovima, predstavljanju lokalne turističke ponude, a kraj će kao i uvijek obilježiti završni festival Grobničke skale.

Predstavljanjem posebnog izdanja Grobničkog zbornika “Bogatstvo siromaštva”, u starom povijesnom gradu Grobniku svečano je započela još jedna Grobnička jesen.

Riječ je o manifestaciji koja se organizira svake jeseni, a traje sve do prvih dana prosinca. Okosnica programa tradicionalno su nastupi brojnih lokalnih glazbenika – pjevačkih zborova, kulturno-umjetničkih društava, orkestara, a poseban doživljaj stvaraju djeca svih dobnih skupina koji nastupima, likovnim izložbama i literarnim radovima dodatno uveseljavaju ionako šaroliku Grobničku jesen.

Program će se održavati gotovo svakodnevno, a bit će organiziran na nekoliko lokacija – među povijesnim zidinama Grada Grobnika, odnosno u starom Kaštelu, u mjesnom Domu kulture te u knjižnici u Čavlima.

Od brojnih nastupa pažnju će plijeniti večernji programi pod nazivom Večeri svilom tkane, tijekom kojih će se publici predstaviti brojni pjevački zborovi iz Čavala, ali i cijele okolice grada Rijeke. Sve do kraja manifestacije posjetitelji će moći razgledati i izložbu pod nazivom “Prijatelji grobničke MLK iz EU”. Riječ je o izložbi likovnih radova umjetnika iz Europske unije nastalih tijekom rada Međunarodne likovne kolonije Grobnik od 1996. do danas.

Od brojnih drugih programa najavljen je i redovni grobnički znanstveno-stručni skup “Grobnišćina: tragovi, znakovi i smjerokazi” (6. studeni), Dan znanosti – predstavljanje projekta “Stari vitez naš Kaštel”, a svečanu završnicu manifestacije obilježit će još jedino izdanje Festivala orkestara i izvođača Grobnička skala 2010., koji je najavljen za 4. prosinca.

Grad Grobnik je malo povijesno primorsko mjesto smješteno na brežuljku gdje tisuću godina stare zidine s jedne strane pružaju pogled na mediteranski pejzaž Kvarnera, a s druge na goransku sliku i kontinentalnu klimu Gorskog kotara. A posebno je atraktivno središnje zdanje Grada – frankopanski kaštel nekadašnje Vinodolske knežije Grobnik.