Kvarner newsletter / broj 33

HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka
Predstavljanje hrvatskih skladatelja na još jednim Zajčevim danima

Od 5. listopada pa sve do kraja studenoga u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca na repertoaru su još jedni Zajčevi dani – velika glazbeno-scenska manifestacija kojom se u čast toga poznatog hrvatskog skladatelja predstavljaju neka od najvećih djela nacionalnog glazbenog stvaralaštva.

Gosti grada Rijeke od 5. listopada ponovo će moći uživati u najvećim djelima domaćih skladatelja. Riječ je o popularnim Zajčevim danima koji se od početka listopada pa sve do kraja studenoga održavaju u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca.

Glazbeno-scenska manifestacija Zajčevi dani ukorijenjena je u najbolje tradicije glazbenog života grada Rijeke i s vremenom je postala jednom od važnih točaka oko kojih se stvara suvremeni kulturni identitet grada. I Zajčevi dani 2010. godine, 18. po redu, nastavljaju već prepoznatljivu tradiciju predstavljanja, oživljavanja i promoviranja hrvatskog glazbenog stvaralaštva, skladatelja i djela iz različitih razdoblja, a naročito djela skladatelja čije ime nose i u čiju se čast održavaju.

Manifestacija počinje 5. listopada izvedbom komične opere u četiri čina “Casanova u Istri” Alfija Kabilja pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića. Radnja se zbiva u Veneciji, Poreču i Vrsaru 1776. Naime, u svojim “Memoarima” legendarni Venecijanac spominje posjet Vrsaru i Istri, a to je bio poticaj našem poznatom skladatelju, dirigentu i aranžeru međunarodnog ugleda Alfiju Kabilju da prije deset godina napiše kratki libreto, koji je poslije znatno proširio poznati istarski pjesnik, pisac i satiričar Drago Orlić.

Reprizne izvedbe će u sklopu Zajčevih dana 2010. obilježiti iznimno uspješna opera za djecu “Pčelica Maja” Bruna Bjelinskog pod ravnanjem maestra Igora Vlajnića i u režiji Ivana Lea Leme, zahvaljujući kojoj je već 8000 najmlađih gledatelja posjetilo kazalište i na njima prilagođen način upoznalo svijet operne umjetnosti.

Gotovo se uobičajilo da Riječka filharmonija na Zajčevim danima izvodi djela skladatelja Josipa Kaplana (Krško, 1910. – Lovran, 1996.). Ovaj put održat će koncert u povodu 100. obljetnice rođenja toga hrvatskog skladatelja, u čijem opusu inspiriranost tradicijskom, posebice istarsko-primorskom glazbom ima istaknuto mjesto.

U okviru ciklusa “Subotnje matineje u foyeru” Brass kvintet orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca izvest će koncert s programom sastavljenim od skladbi hrvatskih autora.