Kvarner newsletter / broj 33

Hrvatski muzej turizma u Opatiji
Od blatne kupke do wellnessa

U Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji do kraja siječnja 2011. godine otvorena je velika izložba pod nazivom “Od blatne kupke do wellnessa – Razvoj zdravstvenog turizma u Hrvatskoj”. Posve sigurno, nema boljeg mjesta za cjeloviti prikaz razvoja wellnessa i općenito zdravstvenog turizma u Hrvatskoj od naše najslavnije lječilišne destinacije – Opatije.

U organizaciji Hrvatskog muzeja turizma, smještenog u poznatoj opatijskoj Vili Angiolini, do kraja siječnja 2011. godine posjetitelji će se moći upoznati s razvojem zdravstvenog turizma i suvremene wellness ponude u cijeloj Hrvatskoj. Na velikoj izložbi “Od blatne kupke do wellnessa – Razvoj zdravstvenog turizma u Hrvatskoj” brojne fotografije, dokumenti i predmeti ukazuju na različitosti u ponudi brojnih hrvatskih lječilišnih destinacija te prikazuju povijesne, ali i suvremene trendove.

Turizam u Hrvatskoj – stoji u opisu ove izložbe – intenzivnije se počinje razvijati od sredine XIX. st., i to na temeljima tradicije poznatih centara s izvorima termomineralne vode u kontinentalnom dijelu zemlje, a krajem toga stoljeća u priobalju se uređuju moderna lječilišna i kupališna mjesta. Novi primorski turistički centri gostima pružaju i druge terapijske i lječilišne metode na osnovi blagotvornih prirodnih činitelja: ljekovitog blata, blage klime, mora, sunca, zraka, pijeska i mediteranskog raslinja.

Već tada na jadransku obalu dolaze prve organizirane grupe turista, a tome svakako pogoduje relativno dobra prometna povezanost s većim gradovima, što je i tada, baš kao i danas, bio jedan od važnih preduvjeta turističkog razvoja.

S većim brojem gostiju duž Jadrana, a ponajprije na Kvarneru, počela su se osnivati društva za poljepšanje mjesta, čime je započela i era izgradnje hotelskih i lječilišnih objekata, pratećih sadržaja i komunalne infrastrukture. Takvim planskim razvojem u Opatiji je 1884. godine izgrađen prvi hotel na Jadranu – Hotel Kvarner, koji i danas plijeni pažnju, pa je Opatija već 1889. godine zakonom proglašena morskim klimatskim lječilištem. Nakon Opatije sličan razvoj počinje i u ostalim kvarnerskim središtima – Lovranu, Crikvenici, Lošinju, ali i u drugim jadranskim mjestima kao što su Rovinj, Brijuni, Hvar itd.